ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ επιβεβαίωσε εμφατικά τη σημασία που δίνει στο θέμα των επενδύσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας», και υπογράμμισε ότι«εμείς θα έχουμε μια απολύτως συντονισμένη κυβέρνηση στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν θα ανεχτώ καμία απόκλιση σε αυτό».

Επανέλαβε ότι το 4ο μνημόνιο

υφίσταται με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έως στο 2022, ενώ για άλλη μία φορά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πείσει τους πιστωτές για την ορθότητα του «άλλου δρόμου» που επαγγέλλεται.

Επέμεινε δε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής στον τόπο, αίτημα το οποίο -όπως είπε- «είναι διαρκές και θα μας συνοδεύει μέχρι να γίνουν εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναγκαιότητα διεύρυνσης της ΝΔ, μίλησε για «μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, δεδομένου ότι «πολλές από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν μικρότερη σημασία σήμερα» και υπογράμμισε ότι θα κυβερνήσει «με τους καλύτερους», επιλέγοντας και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Σημείωσε τη «σημαντικότατη ανανέωση» των γαλάζιων ψηφοδελτίων και διεμήνυσε ότι «όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα, πλην βουλευτών, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, πάλι θα επιχειρήσει να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ από τους δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους του.

Υπογράμμισε πως είναι θετικό ότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για ιδιωτικές επενδύσεις. Η χώρα χρειάζεται 100 δισεκατομμύρια και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος. «Εμείς θα έχουμε μια απολύτως συντονισμένη κυβέρνηση στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε.

«Εχω δεσμευτεί για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα και σταθερό φορολογικό σύστημα για μια πενταετία, αλλά και για ένα απλό πλαίσιο αδειοδότησης και για απλοποιημένο χωροταξικό σχεδιασμό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη δικαιοσύνη να δίνει προτεραιότητα σε υποθέσεις που σχετίζονται με μεγάλες επενδύσεις», τόνισε.

Επιπρόσθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της απλοποίησης του αδειοδοτικού περιβάλλοντος. Αν δεν γίνει έγκαιρα αδειοδότηση από μια υπηρεσία ένας υφυπουργός θα μπορεί να παρακάμψει την κρατική υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να ξέρει το χρονοδιάγραμμα της επένδυσής του.

Εκανε λόγο για σχέδιο σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο ορυκτός πλούτος.

Όπως είπε, χρειάζεται να εκκαθαρίσουν οι τράπεζες το χαρτοφυλάκιό τους και να προσφέρουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

«Εγώ δεν φοράω τη μια ημέρα το κουστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή», υπογράμμισε.

Η στήριξη των αδυνάτων

Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο. Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση για να έχουμε μια συνεκτική κοινωνία, τόνισε. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική σήμερα είναι οι θέσεις εργασίας. Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε πρώτη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το υποστηρίζουμε για να υπάρχει μια ελάχιστη εξασφάλιση στους συμπολίτες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται την εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατήγγειλε. Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κου Τσίπρα.

Η «καθαρή έξοδος»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε πώς μιλάμε γι’ αυτό αφού έχουμε δεσμευτεί για μέτρα μετά το 2018. Θεωρώ ότι όλη η συζήτηση είναι σε ένα βαθμό παραπλανητική. Είναι καλό η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, αυτό θα είχε γίνει το 2015 αν δεν υπήρχαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τι έγινε το 2015 γιατί θεωρούν ότι μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Νομίζουν ότι δεν θα τους κυνηγά το αποτύπωμα των επιλογών τους. Αυτή η περίοδος όμως μας στοίχησε 100 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Οι εκλογές

Οσο γρηγορότερα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα. Τόσο πιο γρήγορα θα κανονικοποιηθεί η ζωή των ανθρώπων. Το αίτημα για εκλογές θα μας συνοδεύει μέχρι να γίνουν. «Εμείς θα πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Η διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα

Η κυβέρνηση με κατηγορεί ότι δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Αυτό είναι ήδη εδώ γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα για το 2019-2020. «Εγώ λέω ότι θα πετύχω μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα γιατί θα πείσω για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Θα πετύχουμε αυτό το στόχο».

Όπως είπε οι εταίροι δεν ξέχασαν τι έγινε το 2015. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας περνά μέσα από τις αλλαγές που θα κάνουμε.

Η ΔΑΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την κίνηση φοιτητών της ΝΔ να υποστηρίξει φοιτητές της Πάτρας που αγόρασαν εργασίες. Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Δεν πρέπει να ψηφίζουν για τις πρυτανικές εκλογές.

«Η ΔΑΠ δεν έχει λόγο να μετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν λίγους, δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο», τόνισε.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα», συμπλήρωσε αλλά δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Ο Σαρωνικός και η πετρελαιοκηλίδα

Είναι μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί, όπως το ποιος έλεγξε το πλοίο, πώς βούλιαξε μέσα στο λιμάνι και πώς αντέδρασαν οι αρχές.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι ευρωπαϊκές αρχές αποκάλυψαν ότι ο ευρωπαϊκος μηχανισμός ενεργοποιήθηκαν τέσσερις ημέρες μετά. «Μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να φύγει ο υπουργός. Γιατί χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να γίνει ένα συντονιστικό όργανο;».

Πρέπει να ξαναδούμε όλες τις διαδικασίες, τόνισε. Αν κάπου πάσχει το κράτος είναι ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες ή όταν υπάρχουν δεν τηρούνται, σημείωσε.

Οι Σκουριές

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση, εκτίμησε. Την συμβατότητα της επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η δικαιοσύνη και έχει αποφανθεί. Η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκοματικής αντιπαράθεσης, μη λογαριάζοντας 2.500 ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ο κ. Σταθάκης έσπευσε να υπογράψει τις άδειες που αφορούν την Ολυμπιάδα. Γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία; διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς αν διαφωνούμε με μια επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα. Αν συμφωνούμε θα προωθήσουμε τις διαδικασίες.

Οι εταίροι

Οι δανειστές δέχτηκαν την στρατηγική της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη. Εκαναν λάθος. Τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Είναι καλύτερο να γίνεται η προσαρμογή από το σκέλος των δαπανών παρά από το σκέλος των εσόδων.

Η ανανέωση της ΝΔ

Υλοποιώ μια πολιτική ανανέωσης σε προτάσεις, ιδέες και πρόσωπα. Κάναμε το ανοικτό μητρώο στελεχών με πάνω από 1.300 συνεντεύξεις ανθρώπων. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία, θα ήθελα να προχωρήσω πιο τολμηρά, αλλά υπάρχει μια καχυποψία απέναντι στην πολιτική. Αυτοί που διστάζουν και πρέπει να πειστούν να βάλουν πλάτη είναι αυτοί που πρέπει να προσελκύσουμε.

Θα δείτε νέα πρόσωπα αλλά θα πρέπει και τα ΜΜΕ να καλούν νέα πρόσωπα.

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους», τόνισε. Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην επόμενη κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Ο εκλογικός νόμος

Θα αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θα βρούμε 200 βουλευτές, αλλά θα προτείνω ένα καινοτόμο σύστημα, που δεν θα είναι απλή αναλογική. Πιστεύω ότι θα βρεθεί προεδρική πλειοψηφία για το 2020, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον… ΠΑΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος όταν δήλωσε πως «εύχεται καλή ευρωπαϊκή πορεία στον ΠΑΟΚ», παρότι έχει αποκλειστεί, καθώς δεν το γνώριζε.

Δεν έχω πρόβλημα με κανένα επιχειρηματία που περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Έχω πρόβλημα όταν κάποιος αγοράζει ΜΜΕ για να υπερασπιστεί την επιχειρηματική του δράση, το σχόλιο για τον Ιβάν Σαββίδη. «Δεν πολιτικοποίησα εγώ την συζήτηση για το ποδόσφαιρο», δήλωσε.

Ο Π. Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βλέπω άλλη ιδεολογική ταύτιση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου από στην… καρέκλα. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στην Νέα Δημοκρατία. «Εγώ είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός».

Οι μισθοί, η γενιά των €360 και οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι εργαζόμενοι για να υπογραφούν, απάντησε σε σχετική ερώτηση. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται από ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει τάση προς την μερική απασχόληση που συνοδεύτηκε από καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας με εργαζόμενους που πληρώνονται 4ωρα και δουλεύουν για οκτώ ώρες.

Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνισε.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης

«Είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Εχει ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, μπορεί να έχει πει μια κουβέντα παραπάνω, αλλά συμβαίνει καμιά φορά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για τον Α. Γεωργιάδη.

Όπως είπε τα συλλογικά όργανα της ΝΔ λειτουργούν και συζητάμε θέματα. Δημιουργούμε μια γραμμή και την υπερασπιζόμαστε.

ΔΕΘ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “Τι θα αλλάξω σε κράτος, φόρους, επενδύσεις, ακίνητα” – Νέες δουλειές, στήριξη αδυνάτων

Keywords
κυβερνηση, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, νεα δημοκρατια, πρυτανικές εκλογές, ΔΕΘ, μνημονιο, υφίσταται, εκλογες, συριζα, τραπεζες, νέα, τσιπρας, δαπ, μμε, ΠΑΟΚ, δραση, καμμενος, αδωνις, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, η ζωη, κοινωνια, βουλευτες, μια ημερα, δαπ, δημοκρατια, δουλεια, εργασια, θεμα, ιβαν, μμε, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, τυχη, φιλελευθερος, αδωνις, αρθρο, αλληλεγγυη, αφισα, γινει, γινεται, δειτε, δικη, δοθει, δρομος, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, επενδυτης, επενδυσεις, επρεπε, ζωη, ιδεες, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, υφίσταται, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θετικο, ιδιωτικα πανεπιστημια, καχυποψια, κινηση, λαθος, λογο, μερικη απασχοληση, μισθος, μητσοτακης, μειωση, νυφη, οκτω, πλοιο, πρυτανικές εκλογές, συζητηση, σφραγιδα, σχεδιο, ταση, τουρισμος, υλοποιηση, φορα, ωρες, αγορες, δουλειες, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερο, μια φορα, οργανα, ορυκτος πλουτος, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα