Μήνυμα προς τους αγρότες: Αποφασίζουμε για τα παιδιά μας – Είμαστε έτοιμοι για διορθώσεις

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση πέρα από τα τρία χρόνια, της εφαρμογής της εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών για τον κλάδο

της σύνταξης

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως με την εισφορά 14% που θα ισχύσει από το 2017, οι αγρότες που με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ με την εισφορά 14%.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο».

Όπως πρόσθεσε, το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών”, δήλωσε επίσης ο Γ.Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλωνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι μονόδρομος και ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ.Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης. Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

«Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα