ΜΕΤΟΧΕΣ: Σύννεφα από Πορτογαλία, Αίγυπτο και πετρέλαιο

00:47 4/7/2013 - Πηγή: BankWars

Στα εσωτερικά προβλήματα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμα: Αφ ενός η πορτογαλική κρίση και αφ ετέρου οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, οι οποίες οδηγούν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια.

Η περίπτωση της Πορτογαλίας θεωρείται πρόκριμα για τον ”Ευρω- νότο” καθώς η χώρα βρισκόταν σε τροχιά εξόδου στις αγορές. Γεγονός που τώρα φαντάζει αδύνατο, αν τα επιτόκια του 10ετούς παραμείνουν στο 8%,

επίπεδο όπου και αλματωδώς βρέθηκαν.

Γεγονός, που περιπλέκει την κατάσταση σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω και των γερμανικών εκλογών. Παράλληλα, η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα επηρεάζει ανεπιφύλακτα και στην εύθραυστη ελληνική πραγματικότητα, την στιγμή μάλιστα που η τρόικα πιέζει την Αθήνα σχετικά με την επόμενη δόση.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα εκτονωθεί σύντομα η κατάσταση όπως έχει ξεκινήσει από την Πορτογαλία καθώς λάδι στη φωτιά (με το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές) ρίχνουν και όσα γίνονται στην Αίγυπτο.

Σημειώνουν δε πως είναι η χειρότερη -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- επιβάρυνση του κλίματος για φέτος. Διερωτώνται δε κατά πόσον η τελευταία κρίση είναι συνέπεια οικονομικών μόνο εξελίξεων ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και συνθετότερο παιχνίδι-αντιπαράθεση Βερολίνου – Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα