ΜΕΡΚΕΛ: Κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα – Ναι σε επενδύσεις αλλά… χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη η Γερμανία

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μιλώντας για την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη, στην οποία, όμως, η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη» όπως παραδέχθηκε.

Ωστόσο η Καγκελάριος αν και τάχθηκε υπέρ της τόνωσης των επενδύσεων στην ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω νέου δανεισμού.

Μιλώντας στη Ένωση γερμανών

εργοδοτών BDA, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη, εμμένοντας όμως και στην πολιτική του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία και αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών. «Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, τη στιγμή που Γαλλία και Ιταλία κυρίως την πιέζουν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε η Μέρκελ στην ευρωζώνη έχει γίνει μεγάλη οικονομική πρόοδος αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σ’ ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα