Τούρκος βουλευτής στη Βουλή: Εχουμε άδεια για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου!

Για μονομερείς ενέργειες κατηγόρησε την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Οσμάν Ακίπ Μπακ, μιλώντας σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει

καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπάκ και συνέχισε:

«Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή – στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου – κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Barbaros διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Ολη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο τούρκος βουλευτής, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία τριμερούς συνεργασίας της Ελλλάδας, με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο όχι μόνο τις συνέργειες στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα