Μένουν στην Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες

Πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που προβλέπουν μεταξύ άλλων την παραμονή των ομίλων τους στην ελληνική αγορά, σχεδιάζουν οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες όπως όλα δείχνουν εγκαταλείπουν τις σκέψεις τους για πλήρη αποχώρηση και πώληση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί για το τελικό ύψος των αναγκών τους σε «φρέσκα» κεφάλαια, τα οποία ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times,
υπήρχε η πρόβλεψη ότι η «τρύπα» του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ.Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή να διέψευσε τη σχετική εκτίμηση, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας το δημοσίευμα, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποια επίπεδα θα φτάσει το τελικό ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτηθούν.Εκτός από τις ζημιές από το PSI και τις απομειώσεις λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων των νέων ομολόγων που έχουν λάβει οι Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι απώλειες από τις επισφάλειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, για τον καθορισμό του ποσού θα πρέπει να εισφερθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.Οι ελληνικές θυγατρικέςΌπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, από εκεί που ως το μοναδικό πρόβλημα για το κυπριακό σύστημα εμφανιζόταν η έκθεσή του στην ελληνική αγορά, πλέον οι σκέψεις πώλησης των ελληνικών θυγατρικών φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν.Μετά και τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας διεθνώς και την προοπτική ανάκαμψης για την εγχώρια οικονομία, οι κυπριακοί όμιλοι εκτιμούν ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα σημερινά τους προβλήματα.Άλλωστε, εάν προκριθεί η ρευστοποίησή τους, το εκτόπισμα των κυπριακών ομίλων θα περιοριστεί σημαντικά.Την Τρίτη ο Γιάννης Κυπρή, διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης, πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.Αν και το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι δύο ισχυροί άνδρες της τράπεζας εξέφρασαν στον υπουργό τη βούληση της διοίκησής της για παραμονή στην Ελλάδα.Οι ελληνικές δραστηριότητεςΕιδικά για την Τράπεζα Κύπρου, αν εξαιρεθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, τα αποτελέσματά της στην Ελλάδα κρίνονται ικανοποιητικά.Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α’ εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% έναντι του α’ εξαμήνου 2011.Λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις για απομείωση δανείων οι οποίες ανήλθαν σε 317 εκατ. ευρώ έναντι 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.Οι αυξημένες προβλέψεις είχαν ως αποτέλεσμα οι ζημιές μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2012 να φτάσουν τα 206 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών μόλις 3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.σχετικά άρθραAlpha Bank: Κατατέθηκε αναθεωρημένη δεσμευτική προσφορά για την ΕμπορικήΕΤΕ: Κατατέθηκε επικα
Keywords
Τυχαία Θέματα