Μάρτιν Σουλτς: Παμφηφεί ηγέτης του SPD – Κοινωνική ατζέντα για τη Γερμανία και μήνυμα στον Ερντρογάν

Με ποσοστό 100% ο Μάρτιν Σουλτς εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος σε έκτακτο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο. Επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων ο Σουλτς έλαβε 605 ψήφους.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το απόγευμα της Κυριακής

Έτσι, από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδέχεται και επισήμως στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σουλτς στην ομιλία του με τις προτεραιότητες εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν.

Επιπλέον, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες».

Τέλος, ο κ. Σουλτς δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας την «αντιδημοκρατική και ρατσιστική» ρητορική των «μισογύνηδων».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η οριζόντια συνεργασία της Γερμανίας με την Αμερική δεν είναι δεδομένη. Ανέφερε ως παράδειγμα την άρνηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Σρέντερ να συμμετάσχει στον Πόλεμο του Ιράκ, το 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα