ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Το μπαλ μασκέ τελείωσε! – Ο Ερντογάν μιλάει για “ναζιστικές πρακτικές”

Ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την Ευρώπη η Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την Α.Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη Τούρκων υπουργών στη χώρα.

Η επαναφορά

της θανατικής ποινής στην Τουρκία «θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων» για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή».

«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει….”

«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου Τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε. «Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση, χθες, διαδήλωσης Κούρδων στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα

Το Βερολίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές παράλογες.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπράημ Καλίν σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. υποστήριξε πως η «τουρκοφοβία» βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, και υποστήριξε πως οι αμφιβολίες που εκφράσθηκαν από τη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας αναφορικά με τον ρόλο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που σημειώθηκε πέρυσι στην Τουρκία, αποτελούν απόδειξη ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Χθες Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών BND, ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα