Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα – Τα βρίσκουν για τα μέτρα του ΟΟΣΑ – Τι θα γίνει με τις τράπεζες

19:09 4/3/2014 - Πηγή: BankWars

[upd] “Έκλεισε” το δημοσιονομικό κενό του 2014, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον η ίδια πηγή ανέφερε ότι τρόικα και κυβέρνηση είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα μέτρα του ΟΟΣΑ, ενώ κατά το β εξάμηνο θα υπάρξει έκδοση ομολόγων.

“Έχει κλείσει το 87% των μέτρων του ΟΟΣΑ. Δύσκολα θα πάει παραπάνω. Το θέμα του ΟΟΣΑ

είναι το σημαντικότερο όλων. Αν κλείσει αυτό, τότε στα άλλα θα είναι πιο ελαστική η τρόικα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα της διαφωνίας για τις τράπεζες, η ίδια πηγή σημείωσε ότι το ζήτημα “ξεπερνά” την Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπέμπεται στο μέλλον, κάτι που διακαώς θέλουν οι διοικήσεις των τραπεζών και της ΤτΕ, ώστε να υπάρξει χρόνος για άντληση περισσότερων κεφαλαίων και κάλυψη τυχόν κενών από τις παλιότερες επιλογές.

Το “παίρνει πάνω του ο Γ. Προβόπουλος”

«Παίρνει επάνω της» το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών η Τράπεζα της Ελλάδος και προχωρά στην ανακοίνωση, έως την Παρασκευή, των αποτελεσμάτων των stress tests, παρά τη σημαντική διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή -δεύτερη- συνάντηση του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες σε ποσό μεταξύ 5,8 και 6,2 δισ. ευρώ παρ’ότι η τρόικα επέμεινε στην εκτίμηση για κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 8,5 με 9 δισ. ευρώ.

Μεθοδολογία

Η ΤτΕ μένει σταθερή στην αποτίμηση που έχει πραγματοποιήσει με βάση τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που έχουν περάσει από τον έλεγχο τριών εξειδικευμένων οίκων, κατ’ αρχάς της BlackRock και στη συνέχεια της Rothschild και της Ernst & Young.

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στελέχη της ΤτΕ δεν υπήρξε σύγκλιση, ενώ στη χθεσινή, περίπου μιας ώρας, συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ο Π. Τόμσεν, εκπροσωπώντας τοΔΝΤ, επέμεινε χωρίς επιμέρους επιχειρηματολογία στην εκτίμηση για 8,5 με 9 δισ. ευρώ.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται ενημέρωση των συστημικών τραπεζών από την ΤτΕ για τα τελικά μεγέθη και το αργότερο την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της έκθεσης.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

«Κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», προσδοκά η κυβέρνηση από την τρόικα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου των Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ρίχνονται πολύ τις προσδοκίες.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Original article: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα – Τα βρίσκουν για τα μέτρα του ΟΟΣΑ – Τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα