Μ. Μασουράκης – Alpha Bank: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης

O μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιταχυνθεί με την ενεργό προσέλκυση κεφαλαίων και ανθρώπων στη χώρα, υποστήριξε ο Μιχάλης Μασουράκης, Senior Manager Economic Research της Alpha Bank σε διάλεξή του με τίτλο “Σε Aναζήτηση του Nέου Aναπτυξιακού Προτύπου” σήμερα στο ΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Ελλάδα θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έναν ευρωπαϊκό

κόμβο υψηλής ποιότητας διαβίωσης και αναψυχής, με όχημα την εγκατάσταση στην χώρα μας καινοτόμων δραστηριοτήτων και ατόμων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ή υψηλού επιπέδου τεχνολογικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής, χρηματοοικονομικής, κ.λπ., εξειδίκευσης”.

“Πέραν, λοιπόν, του κλίματος και της γεωγραφικής θέσης – που τα βρήκαμε, δεν τα φτιάξαμε – χρειάζονται και υποδομές. Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτήσει χαρακτηριστικά Φλόριντας και Silicon Valley στην Ευρώπη. Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά και να πάρουμε κάτι από την Φλόριντα και κάτι από την Silicon Valley. Είναι λάθος να διαγράψουμε την οικοδομή, που ήταν για δεκαετίες η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα «μπετά» είναι το παρελθόν και τα «μυαλά» το μέλλον. Η ζωή δεν κάνει άλματα. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού και η ανάπτυξη είναι μια μακροχρόνια διαδικασία όπου το μέτρο και η ισορροπία θα πρέπει να διαφυλάσσονται. Και «μυαλά» και «μπετά», λοιπόν, είναι το σωστό μείγμα”, σημειώνει ο κ. Μασουράκης.

Κάτι τέτοιο, όπως προσθέτει, θα αναζωογονούσε και το παραδοσιακό αμιγώς τουριστικό προϊόν της χώρας μας, που εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τον οργανωμένο μαζικό τουρισμό, δηλαδή χαμηλές εισπράξεις, υψηλή εποχικότητα και γεωγραφική συγκέντρωση ενώ θα απογείωνε την αγορά κατοικίας και θα συνέβαλλε στην βελτίωση των υποδομών της χώρας σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και ολόκληρη την τουριστική υποδομή.

Για να γίνει όμως η προσέλκυση των επενδύσεων η ελληνική οικονομία να πάψει να είναι κρατικοδίαιτη, εξηγεί.

“Το κράτος θα πρέπει να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και την διοχέτευση πόρων σε υποδομές. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν απαιτούνται κρατικές επιδοτήσεις και επενδυτικά κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων ή δραστηριοτήτων. Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πού να βάλουν τα λεφτά τους. Και το μόνο που απαιτείται είναι να μην εμποδίζονται στις επενδύσεις τους, και αυτό για λόγους προστασίας κατεστημένων συμφερόντων.”, υποστηρίζει.

Μεταξύ των κλάδων που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά θα «θα σύρουν το κάρο της ανάπτυξης» είναι οι εξαγωγικοί κλάδοι, όπως η γεωργία, η μεταποίηση, η ενέργεια και ο τουρισμός. Για να αυξηθεί η κερδοφορία των κλάδων αυτών θα πρέπει να αποδομηθεί το πλαίσιο προστασίας των εσωστρεφών κλάδων, που η βιωσιμότητα τους στηρίζεται πολλές φορές στην φοροδιαφυγή, την αδιαφάνεια, τον πλασματικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που προέρχεται από μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δανεισμό, τα κλειστά επαγγέλματα, τα εμπόδια (χωροταξικά, αδειοδοτικά κ.λπ.) εισόδου στην αγορά σε νέες επιχειρήσεις, και τις χιλιάδες νομικές ρυθμίσεις που διαμορφώνουν ένα προνομιακό επιχειρηματικό περιβάλλον προστασίας από τον ανταγωνισμό, εντός του οποίου ορισμένοι αντλούν πρόσοδο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, επισημαίνει.

Original article: Μ. Μασουράκης – Alpha Bank: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα