Χ. ΜΕΓΑΛΟΥ – EUROBANK: Επιστρέψαμε! – Μεγάλη η επιτυχία της ΑΜΚ – Στα 7 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ήταν μια δύσκολη διαδρομή, αλλά επιστρέψαμε. Η Eurobank είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και πλέον ανυπομονεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Xρήστος Μεγάλου.


Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στους Financial Times, μέλη της ομάδας των anchor επενδυτών

που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, υπό τη Fairfax και την Capital Group, θα καταλάβουν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εurobank.

“Θα είναι η πρώτη φορά που ξένο γκρουπ θα συμμετέχει στην εταιρική διακυβέρνηση μιας ελληνικής τράπεζας”, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Μεγάλη η επιτυχία της ΑΜΚ

Η Eurobank καθίσταται ο πρώτος συστημικός όμιλος που ανήκει κατά πλειοψηφία σε ιδιώτες, καθώς ολοκλήρωσε σήμερα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 0,31 ευρώ, ενώ πάνω από 250 θεσμικοί επενδυτές συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον για τη Eurobank.

Η ζήτηση για τη συνδυασμένη προσφορά τίτλων σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πολύ υψηλή, ειδικά από «ποιοτικά» κεφάλαια.

Οι προσφορές για την αύξηση των 2,86 δισ. ευρώ φτάνουν τα 7,1 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε μία σαφής μετατόπιση της διεθνούς ζήτησης από hedge funds σε πιο θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως Blackrock, Pimco, Highfields κ.α..

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Τράπεζας Eurobank Ergasias Ανώνυµη Εταιρεία (στο εξής η «Τράπεζα» ή η «Eurobank») αναφορικά µε την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της για την άντληση 2.864.000.000,10 Ευρώ µέσω (i) δηµόσιας προσφοράς νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών στο κοινό στην Ελλάδα (στο εξής η
«∆ηµόσια Προσφορά») και (ii) ιδιωτικής τοποθέτησης νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών σε επενδυτές εκτός Ελλάδος (στο εξής η «∆ιεθνής Προσφορά» και από κοινού µε τη ∆ηµόσια Προσφορά, η «Συνδυασµένη Προσφορά»), η Eurobank ανακοινώνει µε το παρόν τα αποτελέσµατα της Συνδυασµένης Προσφοράς, δυνάµει
της οποίας διέθεσε 9.238.709.677 νέες κοινές µετοχές, αντλώντας συνολικά €2.864.000.000,10.

Ειδικότερα:
1. Η ∆ηµόσια Προσφορά και η ∆ιεθνής Προσφορά υπερκαλύφθηκαν. Πάνω από 250 θεσµικοί επενδυτές συµµετείχαν στη ∆ιεθνή Προσφορά επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον τους για τη Eurobank.

2. Κατόπιν διαβούλευσης µε τους γενικούς συντονιστές της ∆ιεθνούς Προσφοράς και τον κύριο ανάδοχο της ∆ηµόσιας Προσφοράς, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Eurobank όρισε την τιµή διάθεσης στο ποσό των €0,310000000024895 ανά προσφερθείσα νέα κοινή ονοµαστική µετοχή. Συνεπώς, το µετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται κατά €2.771.612.903,10 και εκδίδονται συνολικά 9.238.709.677 νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές, ονοµαστικής αξίας €0,30 η κάθε µία (στο εξής οι «Νέες Μετοχές»). Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία ανέρχεται σε €92.387.097,00, ποσό το οποίο άγεται σε πίστωση του λογαριασµού «∆ιαφορά
από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο».

3. Οι Νέες Μετοχές θα κατανεµηθούν, σύµφωνα µε τους κανόνες κατανοµής που περιλαµβάνονται στο από 17 Απριλίου 2014 Ενηµερωτικό ∆ελτίο και στις σχετικές ανακοινώσεις της Τράπεζας ως ακολούθως:

(α) 923.870.967 από τις Νέες Μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% των Νέων Μετοχών, κατανέµονται σε «ιδιώτες επενδυτές» και σε «θεσµικούς και λοιπούς επενδυτές» (κατά την έννοια της απόφασης 2/460/2008 του ∆.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) που συµµετείχαν έγκυρα στη ∆ηµόσια Προσφορά, και

(β) 8.314.838.710 από τις Νέες Μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των Νέων Μετοχών, κατανέµονται σε επενδυτές που συµµετείχαν έγκυρα στη ∆ιεθνή Προσφορά. Σε αυτήν την κατηγορία επενδυτών συµπεριλαµβάνεται η οµάδα θεσµικών επενδυτών (cornerstone investors) (δηλ. Fairfax Financial Holdings Limited, η WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήµατα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC, η Capital Research and Management Company, που ενεργεί υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων µε διακριτική ευχέρεια για λογαριασµό και εξ ονόµατος ορισµένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, η Mackenzie inancial Corporation, υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων µε διακριτική ευχέρεια για λογαριασµό και εξ ονόµατος ορισµένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, ορισµένα κεφάλαια της Fidelity Management & Research Company, και η Brookfield International Bank Inc) µε τους οποίους η Τράπεζα έχει συνάψει την από 15 Απριλίου 2014 ανακοινωθείσα συµφωνία.

Η Eurobank θα ενηµερώσει το επενδυτικό κοινό για τα αποτελέσµατα της Συνδυασµένης Προσφοράς µε νεώτερο δελτίο τύπου, ενώ λεπτοµερείς πληροφορίες για αυτά τα αποτελέσµατα θα ανακοινωθούν από τον κύριο ανάδοχο της ∆ηµόσιας Προσφοράς, Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ., σύµφωνα µε την απόφαση 2/460/2008
του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την Εγκύκλιο 23/2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, σηµειώνεται ότι το σύνολο των επενδυτών στους οποίους θα κατανεµηθούν Νέες Μετοχές αποτελούν «Επενδυτές του Ιδιωτικού Τοµέα», σύµφωνα µε τον οικείο ορισµό που περιλαµβάνεται στο ως άνω Ενηµερωτικό ∆ελτίο της Τράπεζας. Συνεπώς, πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 7Α, παρ. 2(β) του Ν. 3864/2010 και εκείνες που τέθηκαν από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και περιλαµβάνονται στην από 4 Απριλίου 2014 ανακοίνωσή του.

Οι Νέες Μετοχές θα εισαχθούν στην Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών και η διαπραγµάτευσή τους αναµένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Μαΐου.

Οι Barclays Bank PLC, Deutsche Bank AG London Branch και J.P. Morgan Securities plc ενήργησαν ως Joint Global Coordinators, οι BNP PARIBAS, Citigroup Global Markets Limited, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A., Merrill Lynch International και UBS Limited ενήργησαν ως Joint Bookrunners, οι Axia Ventures Group Limited και Eurobank Equities S.A. ενήργησαν ως Co-Bookrunners, και οι Keefe, Bruyette & Woods Limited, Moelis & Company LLC και VTB Capital plc ενήργησαν ως Co-Lead
Managers, σε κάθε περίπτωση σε σχέση µε τη ∆ιεθνή Προσφορά.

Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε επίσης ως Κύριος Ανάδοχος της ∆ηµόσιας Προσφοράς.

O ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, σχολίασε:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου της Eurobank αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας και της ελληνικής οικονοµίας. Η Eurobank γίνεται έτσι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά και πάλι πλειοψηφική ιδιωτική µετοχική βάση.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ορόσηµο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.
Ο ρόλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας υπήρξε καθοριστικός στη διαµόρφωση µιας αποτελεσµατικής διαδικασίας για την επιτυχή αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

Η Συνδυασµένη Προσφορά έτυχε θετικής υποδοχής από µια ευρεία επενδυτική βάση, που περιλαµβάνει µακροπρόθεσµα και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και Έλληνες ιδιώτες και θεσµικούς επενδυτές. Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι για την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που συµµετείχαν στη Συνδυασµένη Προσφορά και τους υποδεχόµαστε ως νέους µετόχους µας.

∆εσµευόµαστε να εξακολουθήσουµε να στηρίζουµε την ελληνική οικονοµία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που δηµιουργεί η επάνοδός της σε ανοδική τροχιά, να εξυπηρετούµε τους καταθέτες και τους πελάτες µας και να δηµιουργούµε αξία για τους µετόχους µας.»

Δεκτή η πρόταση της Fairfax για αύξηση της τιμής/μετοχή στα 0,31 ευρώ

Δεκτή έκανε η Eurobank την πρόταση της ομάδας θεσμικών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, να αυξήσει το ανώτατο τίμημα ανά μετοχή στα 0,31 ευρώ από 0,30 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της από 15 Απριλίου 2014 ανακοίνωσης σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας με την ομάδα θεσμικών επενδυτών (cornerstone investors), η Eurobank στις 28 Απριλίου 2014, αποδέχθηκε την με την ίδια ημερομηνία πρόταση των Επενδυτών για την αύξηση από €0,30 σε €0,31 της ανώτατης τιμής ανά μετοχή, στην οποία δεσμεύονται να αποκτήσουν νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας στο πλαίσιο της εν εξελίξει διεθνούς προσφοράς αυτών των μετοχών.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις που περιγράφονται στην ως άνω ανακοίνωση και στην ενότητα 4.9 του ως άνω Ενημερωτικού Δελτίου της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του ανερχόμενου σε περίπου €1,332 δις ανώτατου συνολικού ποσού επένδυσης από τους Επενδυτές.

Original article: Χ. ΜΕΓΑΛΟΥ – EUROBANK: Επιστρέψαμε! – Μεγάλη η επιτυχία της ΑΜΚ – Στα 7 δισ. ευρώ οι προσφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα