ΕΚΤ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Ανησυχούμε για τον πληθωρισμό αλλά δεν θα σπεύσουμε σε αποφάσεις – Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική – Τον Μάρτιο το τέλος του PEPP

16:18 3/2/2022 - Πηγή: BankWars

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

ΕΚΤ: Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική – Σταθερά τα επιτόκια – Τον Μάρτιο του 2022 το τέλος του PEPP

«Οι περισσότεροι εντυπωσιαστήκαμε από τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2021. Ήταν εξαιτίας του ενεργειακού σοκ», είπε.

Επανέλαβε

την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί εντός του 2022 μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών,  αναγνωρίζοντας πάντως ότι πληθωρισμός αναμένεται ότι θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το ράλι των τιμών του πληθωρισμού, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε νέο ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο, οφείλεται κυρίως στην ενέργεια και εκεί αναμένεται να δούμε αποκλιμάκωση των πιέσεων τους επόμενους μήνες, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, αν και επισήμανε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, δείχνοντας την ένταση Δύσης – Ρωσίας για την Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού είναι ανοδικοί, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

“Αν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο υψηλός πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμένει για περισσότερο”, ανέφερε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι “υπάρχει ανησυχία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρο το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα στοιχεία και αυτό θα το κάνουμε με μεγαλύτερο βάθος στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν θα έχουμε στη διάθεση και νέα στοιχεία για τους μισθούς, για την αγορά εργασίας και θα μπορούμε να κάνουμε μια ευρύτερη ανάλυση”.

“Έχουμε μια εντολή για τη σταθερότητα των τιμών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην σπεύσουμε σε αποφάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η αναλυτική δουλειά που πρέπει να γίνει”, πρόσθεσε.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται τα ομόλογα, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις (δηλαδή το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων) να ακολουθούν την ανιούσα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσε στο 1,8%. Αύξηση 13 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον περασμένο Οκτώβριο, καταγράφει και η απόδοση του ιταλικού 10ετους. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετους διευρύνεται στις 144 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας εκτινάχθηκαν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, στο 0,861% και 0,799% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα