ΚΥΠΡΟΣ: Στο επόμενο στάδιο για έργο φυσικού αερίου ΜΕΤΚΑ – Motor Oil

Στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης για το έργο του φυσικού αερίου στην Κύπρου περνά η ελληνική «συμμαχία» Μέτκα – Μotor Oil. Ποια σχήματα πέρασαν στη β’ φάση. Το αντικείμενο του έργου και τα κριτήρια.

Οι τέσσερις προτάσεις που έλαβε η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) σε σχέση με το διαγωνισμό «Πρόσκληση για Προμήθεια ΦΑ στη ΔΕΦΑ για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής, ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2014», πέρασαν στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης καθώς κρίθηκε ότι πληρούν

τα ενδεδειγμένα κριτήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυπριακή ΔΕΦΑ.

Το έργο αφορά την αποκαλούμενη «ενδιάμεση λύση» τροφοδοσίας του νησιού με φυσικό αέριο έως ότου αρχίσει η παραγωγή από τα κοιτάσματα της ΑΟΖ. Τα τέσσερα σχήματα είναι τα εξής:

* H κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων του τομέα της ενέργειας, των πετρελαίων και φυσικού αερίου Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και Motor Oil. Η συμμετοχή των ελληνικών ομίλων, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό έγινε μέσω του κοινοπρακτικού σχήματος Μ+Μ.

* Η ολλανδική Vitol, ένας από τους διεθνείς κολοσσούς στον τομέα, η οποία είναι ένας εκ των βασικών μετόχων στο τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό της VTTI.

* Η κοινοπραξία C Gas (Cyprus Gas) με κύριο άξονά της τον κρατικό κολοσσό του Αζερμπαϊτζάν Socar

* Η ισραηλινή Delek

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΦΑ κατά τη χθεσινή συνεδρία του εξέτασε την εφαρμογή των κριτηρίων της πρόκρισης ή απόρριψης των προτάσεων που λήφθηκαν σε σχέση με το διαγωνισμό.

Τα κριτήρια πρόκρισης/απόρριψης καλύπτουν (α) την οικονομική ευρωστεία, (β) την πιστοληπτική ικανότητα, (γ) την εμπειρία και την τεχνική ικανότητα των προσφοροδοτών και (δ) την τεχνική καταλληλότητα της πρότασης.

Η αξιολόγηση έγινε με την υποστήριξη των συμβούλων της ΔΕΦΑ.

Στο επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του συνολικού κόστους παραγωγής με βάση τις προκρινόμενες προτάσεις, μεταξύ άλλων βασικών στοιχείων του εμπορικού σκέλους αυτών των προτάσεων.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των συμβούλων της ΔΕΦΑ και προβλέπεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της.

Η ΔΕΦΑ σημειώνει ότι οι οικονομικοί φάκελοι των προτάσεων δεν έχουν ανοιχτεί και παραμένουν σφραγισμένοι σε ασφαλές μέρος. Στον κατάλληλο χρόνο και στη βάση των εγκεκριμένων διαδικασιών θα ανοιχτούν οι αντίστοιχοι οικονομικοί φάκελοι.

Original article: ΚΥΠΡΟΣ: Στο επόμενο στάδιο για έργο φυσικού αερίου ΜΕΤΚΑ – Motor Oil.

Keywords
Τυχαία Θέματα