ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: “Το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου”

[UPD] «Το Barbaros θα συνεχίσει να κάνει τις σεισμικές μελέτες στα ανοιχτά της Κύπρου…. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Taner Yildiz για το θέμα, αναφέρει η Hurriyet Daily News.

«Έχουμε το δικαίωμα να διεξάγουμε σεισμικές μελέτες εκεί, με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας

και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα κάνουμε πάντα χρήση αυτού του δικαιώματος», δήλωσε ο Davutoglu.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να δεσμεύσει το θαλάσσιο τμήμα στα νότια και νοτιοανατολικά που είναι πλούσιο σε αποθέματα φυσικού αερίου, απαιτώντας την ίση κατανομή των πόρων μεταξύ των «δύο κυβερνήσεων του διαιρεμένου νησιού».

Ο Davutoglu επανέλαβε χθες την έκκληση της Άγκυρας για δίκαιη κατανομή και εξέφρασε την προθυμία να επιδιωχθεί μια λύση σε αυτή τη βάση.

«Εάν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατό με τους γείτονες και φίλους μας Έλληνες, τη Βρετανία και τη διεθνή κοινότητα ως εγγυητές και να διευθετήσουμε το ζήτημα. Και αυτοί οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πόροι του ενωμένου κυπριακού κράτους. Αλλά, εάν λένε, «αυτοί οι πόροι ανήκουν σε εμάς και ο βορράς ανήκει σε εσάς», τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις μαζί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Δεν μπορείς να ενθαρρύνεις το αδιέξοδο, να αποχωρείς από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις, να αρχίσεις να έχεις άλλες συζητήσεις, να εκβιάζεις την Τουρκία και να ρίχνεις την ευθύνη για όλο αυτό στην Τουρκία. Δεν είναι αποδεκτή κατάσταση αυτή», δήλωσε.

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ

Οκτώ μέτρα κατά της Τουρκίας που θα έχουν άμεση εφαρμογή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου, ως απάντηση στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σύμφωνα με το Sigmalive, ότι «στο ίδιο κλίμα πλήρους συναίνεσης που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του, αποφάσισαν σήμερα τα ακόλουθα μέτρα άμεσης εφαρμογής, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.1. Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει όλα τα εις τη διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιον του σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων.Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά ο Ν. Αναστασιάδης

Αυτούσια την επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις επιπτώσεις τους στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, έδωσε στη δημοσιότητα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο των Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σημείο 74 στην ημερήσια διάταξη, και του Συμβουλίου Ασφαλείας.Σε επιστολή του ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, που κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αναφέρει το sigmalive.com.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Λεμεσό το Μπαρμπαρός

Mόλις 48 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λεμεσού και 45 χιλιόμετρα από τη…Ναυτική Βάση Χαρίλαος Φλωράκης βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» («Barbaros Hayrettin Pasa») μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.

Το Μπαρμπαρός είναι το τελευταίο γαλάζιο πλοίο στο κάτω μέρος του.

ύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Μπαρμπαρός είναι εντός του οικοπέδου «1» της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες.

Νωρίτερα είχε περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές, δηλαδή 22 ν.μίλια (40 χλμ). Να σημειωθεί ότι βρίσκεται εντός της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex.

Γύρω στις 12:00 το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν 22 ν.μίλια από το Βασιλικό, 25 ν.μίλια από τη γεώτρηση της ΕΝΙ/KOGAS και στα δυτικά όρια του τεμαχίου…

Keywords
Τυχαία Θέματα