ΚΥΠΡΟΣ: Διαδεδομένοι οι διορισμοί “τύπου Καϊκίτη” στην Κεντρική Τράπεζα

“Ο αμφιλεγόμενος τρόπος που διορίστηκε ο Λάμπρος Καϊκίτης στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας έχει προηγούμενο” αναφέρει δημοσίευμα του Stockwatch. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

Στο βιβλίο για τη θητεία του στο υπουργείο οικονομικών, που δημοσιεύθηκε το 2012, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι ο διορισμός του Χάρη Αχνιώτη έγινε με παρόμοιο τρόπο με αυτό που έγινε ο διορισμός του κ. Καϊκίτη.

Ο διορισμός του κ. Αχνιώτη,

αναφέρει, που έγινε για να μειωθεί η κριτική του Αθανάσιου Ορφανίδη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτέλεσε αφορμή για έντονη διαφωνία του με τον κ. Χριστόφια.

«Η διαφωνία που είχα με τον πρόεδρο αφορούσε στο θέμα του διορισμού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Ο διορισμός είχε γίνει χωρίς καν να ενημερωθώ, κάτι που αισθάνθηκα πως υπέσκαπτε τη θέση μου ως αρμόδιος υπουργός», αναφέρει στο βιβλίο ο κ. Σταυράκης.

Ο κ. Σταυράκης διαφώνησε με το συγκεκριμένο διορισμό γιατί ο κ. Αχνιώτης ήταν προσωπικός σύμβουλος, αναφέρει, του κ. Ορφανίδη, και αντέβαινε κανόνες διακυβέρνησης που προϋποθέτουν ανεξαρτησία και αμεροληψία του ΔΣ της ΚΤ.

Όταν το όνομα του τέθηκε το θέμα του διορισμού, ο κ. Σταυράκης όχι μόνο δεν είχε προτείνει τον κ. Αχνιώτη – που είναι το επιχείρημα που προβάλλει σήμερα η κυβέρνηση για το διορισμό του κ. Καϊκίτη – αλλά είχε διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Σε εκείνη τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, είχα πάρει μια πάρα πολύ αρνητική θέση και δεν το κρύβω ότι σε κάποιο σημείο προβληματίστηκα κατά πόσον θα ήταν πιο σωστό για εμένα να παραιτηθώ για λόγους αρχής», αναφέρει.

«Εκτός του οι προτάσεις προς το υπουργικό συμβούλιο που αφορούν στην Κεντρική Τράπεζα υποβάλλονται από το υπουργείο οικονομικών, και έπρεπε η εισήγηση να είχε ξεκινήσει από εμένα, θα έπρεπε να είχα ενημερωθεί αντί να το ακούσω εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

Παρά τη διαφωνία του υπουργού, ο κ. Αχνιώτης ήταν μέλος του ΔΣ της ΚΤ από το 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2013, δηλαδή σχεδόν για τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση επικαλείται την άγνοια του πρώην υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή και γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για να ακυρώσει το διορισμό του κ. Καϊκίτη.

Ο διορισμός του κ. Καϊκίτη έγινε στις 20 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση της κυβέρνησης Χριστόφια και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 22 Μαρτίου.

Η ΚΤ υποστηρίζει ότι έλαβε γνώση για το διορισμό αργότερα, όταν προέκυψε θέμα με την παραίτηση των τριών μελών του ΔΣ της ΚΤ τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα