ΚΥΠΡΟΣ: Ανεξέλεγκτο το χρέος της χώρας – Θα φτάσει το 140% του ΑΕΠ το 2016!

Σύμφωνα με τη Moody’s, η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου στην Κυπρου θα έχει πρόσκαιρα οφέλη, τα οποία θα ανέλθουν περί τα 160 εκατ. ευρώ. Αυτό το όφελος προφανώς δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, το οποίο εκτιμούν ότι θα φτάσει το 2016.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυπριακή κυβέρνηση θα επωφεληθεί από τη ρευστότητα που θα της παράσχει η αναδιάρθρωση

του ρωσικού δανείου βοηθώντας την να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να ανακοπεί η πορεία προς τη χρεοκοπία. Το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, υψηλότερα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα της τρόικας, η οποία αναμένει ότι το δημόσιο χρέος το 2016 θα ανέλθει στο 121,9%.

Ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι θα απαιτηθεί ευρεία αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τέλος, μέχρι το 2015, η Moody’s διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τη συμβολή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανάπτυξη και εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα