Διπλωματικό θρίλερ για τη Συρία – Στον ΟΗΕ φέρνει ο Ομπάμα την πρόταση της Ρωσίας

(upd)Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ για τη Συρία. Η Δαμασκός αποδέχεται τη ρωσική πρόταση για τα χημικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα φέρει την πρόταση της Μόσχας στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική

πρόταση η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ρωσική πρόταση ζητά από τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να θέσει το χημικό του οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ρωσική πρόταση προέκυψε από τις μυστικές συνομιλίες σε Μόσχα και Ουάσινγκτον Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Ομπάμα κάνει πίσω για τη Συρία – Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στη Γερουσία

Την άποψη ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Ρωσία και τη Συρία για πιθανή παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου, εξέφρασε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Αμερκανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρόταση της Ρωσίας για τη Συρία είναι «δυνητικά θετική», αλλά «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «η πρόταση τα χημικά όπλα της Συρίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξαναχρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στη Συρία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «αν ο Άσαντ εγκαταλείψει τα χημικά όπλα, τότε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία θα τεθεί απολύτως σε αναμονή».

Όσον αφορά στην ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κογκρέσο -η οποία λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε- ο Ομπάμα σχολίασε πως «δε μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος» για το αποτέλεσμα της.

«Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει “όχι”», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα