ΚΥΠΡΟΣ: Αιχμές PIMCO προς τη Συντονιστική Επιτροπή για τα δεδομένα που έστειλε

Η Pimco επεξεργάστηκε πληροφορίες και δεδομένα που της δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για να συντάξει την έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών. Αυτό αναφέρει η απάντηση της Pimco, στις ενστάσεις που είχε

διατυπώσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τον ελεγκτικό οίκο, αφήνοντας στην ουσία αιχμές για τα δεδομένα που δόθηκαν.

Απλώς επεξεργάστηκε πληροφορίες και δεδομένα που της είχαν δοθεί για την ετοιμασία της έκθεσής της, ξεκαθάρισε η PIMCO, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Οι παράμετροι και οι μακροοικονομικές προβλέψεις και, πολύ περισσότερο, η συμπερίληψη ή όχι των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την εξεύρεση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ήταν θέμα της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ – Steering Committee). Συνεπώς, το μέγεθος των αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε συνάρτηση με τις παραδοχές που έγιναν από τη ΣΕ, της οποίας τα πέντε από τα δέκα μέλη ήταν Κύπριοι, διορισμένοι από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Εν ολίγοις, η PIMCO ετοίμασε μια έκθεση βάσει των προδιαγραφών που εμείς της είχαμε προκαθορίσει. Στις προδιαγραφές αυτές εμείς ορίσαμε τις 90 μέρες ως χρόνο καθυστέρησης στην πληρωμή ενός δανείου για να θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο! Επίσης, φαίνεται να αναμέναμε από την PIMCO να είχε λάβει υπόψη τις συνέπειες από την αναμενόμενη ανάπτυξη από την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η ίδια θεώρησε πως αυτές συμπεριλήφθηκαν στον καθορισμό των μακροοικονομικών δεικτών και συνεπώς δεν ήταν δική της ευθύνη που δεν τα έλαβε υπόψη.

Ανταλλαγή επιστολών

Οι πιο πάνω διαπιστώσεις είναι μέρος των απαντήσεων της PIMCO στην πολυσέλιδη επιστολή-παράπονο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. «Αυτές ήταν οι οδηγίες της Συντονιστικής Επιτροπής», «αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής» ήταν η επωδός της PIMCO προς την Κεντρική στα σημεία που εγέρθηκαν και αφορούσαν τον τρόπο υπολογισμού του ποσού ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο διοικητής της ΚΤΚ έστειλε την επιστολή στην PIMCO μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τις δύο μεγάλες εμπορικές τράπεζες και από την κριτική που του ασκήθηκε για το όλο θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα