ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ: Διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημοσιοποίηση από τις τράπεζες των κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών

καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες – μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο. Οι χώρες – μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Σάρον Μπόουλς δήλωσε ότι οι κανόνες διαφάνειας είναι «αρκετά μετριοπαθείς» για μία βιομηχανία στην «καρδιά της οικονομίας». «Αν το Συμβούλιο δεν μπορεί να τους υποστηρίξει, τότε έχουν να κρύψουν κάτι», πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές έχουν τη στήριξη του Μισέλ Μπαρνιέ, του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις.

«Στηρίζω πλήρως το Ευρωκοινοβούλιο στην επιδίωξή του να επιβάλει απαιτήσεις διαφάνειας στις τράπεζες κατά χώρα, για τους φόρους που πλήρωσαν, τα κέρδη και την κρατική βοήθεια που έχουν λάβει», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα