ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΥΡΕΜΑ: Κινέζος με κυπριακή υπηκοότητα «φρενάρει» το κούρεμα των καταθέσεων στο Δικαστήριο

10:07 4/4/2013 - Πηγή: BankWars

“Φρένο” στο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας δικαιώνοντας κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με Τα Νέα.

Η υπόθεση αφορά Κινέζο που είχε αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η

Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, να χορηγεί υπό συγκεκριμένους όρους την κυπριακή υπηκοότητα για όσους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ θέλουν να την αποκτήσουν -με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Ο κινέζος επιχειρηματίας Ρεν Τζιαντζούν, προ του κινδύνου να δει να κουρεύονται τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχε μεταφέρει και είχε καταθέσει προ ολίγων μηνών στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και να χάσει την κυπριακή υπηκοότητα που απέκτησε μόλις στις αρχές Μαρτίου 2013, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο Ρεν Τζιαντζούν κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη στο Δικαστήριο της Λευκωσίας, που άνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μάλιστα, στα κυπριακά δικαστήρια εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις καταθετών που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

Ο κινέζος επιχειρηματίας με την προσφυγή του στρέφεται κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούνται από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οι εναγόμενοι «να μειώσουν, να εξαλείψουν, να μετατρέψουν, να μηδενίσουν ή να αντικαταστήσουν και με οποιονδήποτε τρόπο να επέμβουν στις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα Κύπρου κατά την 26η Μαρτίου 2013 και ώρα 22.00, χωρίς να προηγηθεί η απόδοση δίκαιης και εύλογης αποζημίωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα