ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου – Κρίσιμες ώρες στη Γενεύη

23:08 8/1/2017 - Πηγή: BankWars

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό. Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 10 το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό, όσο αφορά την εθνική στρατηγική της χώρας» ανέφερε στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό ο κ.Μητσοτάκης ενώ από την πλευρά του

ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις στη Γενεύη δεν θα αποτελέσουν το τέλος αλλά την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, καθώς και ότι σταθερή θέση της είναι ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει.

Φ. Γεννηματά: Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Δ. Κουτσούμπας: Πάμε σε διχοτομική λύση

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά “χιόνια” και “θύελλες” που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα …». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».

«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση. «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας «τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ήταν «πολύ θετικός για τις ελληνικές θέσεις», ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι «θα πάει, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας».

«Η μη παρουσία Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πιο αναλυτικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Διάσκεψη και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα». Επιπροσθέτως, «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο ΜητσοτάκηΣτις 12.00 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη ΓεννηματάΣτις 14.00 με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη ΚουτσούμπαΣτις 17.00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο ΘεοδωράκηΣτις 19.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη ΛεβέντηΣτις 20.30 με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα