Ρώσος μεγιστάνας βρήκε τρόπο να παρακάμψει τους κανόνες της Premier League

Ο δισεκατομμυριούχος Alisher Usmanov βρήκε τρόπο να υποστηρίξει των εδώ και χρόνια συνεταίρο του Farhad Moshiri στην επένδυσή του στην Everton την ώρα που οι κανόνες της Premier League απαγορεύουν σε επενδυτές να έχουν μετοχές σε περισσότερες από μία ομάδες.

Η USM Holdings του Usmanov θα γίνει η σπόνσορας του προπονητηρίου της ομάδας από το Λίβερπουλ, ανακοίνωσε η Everton

την Πέμπτη, χωρίς να γίνεται αναφορά στις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Το προπονητήριο θα μετονομαστεί για πέντε χρόνια σε USM Finch Farm.

Η συμφωνία, γράφει το Bloomberg, ενώνει πάλι τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Usmanov και Moshiri υπό την ίδια στέγη, στην προκειμένη περίπτωση της Everton.

Oι δυο τους μετείχαν σε εταιρεία που κατείχε το 30% της Arsenal με τους κανονισμούς της Premier League να απαγορεύουν σε επενδυτές να έχουν μετοχές σε πάνω από μία ομάδα. Η συγκεκριμένη απαγόρευση οδήγησε τον Moshiri να πουλήσει το μερίδιό του στον Usmanov ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά του 49,9% της Everton.

Ο Usmanov είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ρωσία και ήταν αυτός που μύησε τον Moshiri στο ποδόσφαιρο και τις επενδύσεις σε αυτό.

"Κάνουμε τα περισσότερα πράγματα μαζί" ανέφερε ο Moshiri για τον Usmanov κατά την ομιλία του στους μετόχους της Everton πριν από μερικές ημέρες.

Ο Usmanov είναι δηλωμένος οπαδός της Arsenal, με τις προσπάθειες του να γίνει μεγαλομέτοχος της ομάδας να έχουν αποτύχει αφού οι πρώην ιδιοκτήτες της Arsenal αποφάσισαν το 2011 να πουλήσουν την ομάδα στον Αμερικανό επιχειρηματίας Stan Kroenke.

Ο Usmanov έψαχνε τρόπους να επενδύσει στην Everton χωρίς να έρθει σε σύγκρουση η επένδυσή του με τους κανονισμούς του πρωταθλήματος.

Ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν Usmanov έχει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, περιουσία 13,1 δισ. δολαρίων και είναι μεγαλομέτοχος της USM Holdings, εταιρείας που δημιούργησε το 2012 για να επενδύσει σε μεταλλευτικές εταιρείες όπως η Metalloinvest και στη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MegaFon PJSC.

Ο Moshiri, πρώην λογιστής, επίσης έχει μετοχές στην USM ενώ έγινε μεγαλομέτοχος της Everton τον Φεβρουάριο, καθαρίζοντας την ομάδα από τα χρέη της με άτοκο δάνειο ύψους 80 εκατ. στερλίνων.

Τα έσοδα της Everton έως τον Μάιο του 2015 ήταν στα 121,5 εκατ. στερλίνες, λιγότερα από το 1/4 αυτών της Manchester United, της πλουσιότερης ομάδας στη Βρετανία.

Η Everton κέρδισε το τελευταίο της τρόπαιο πριν από 21 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα