Κύματα μεταναστών “χτυπάνε” ‘Εβρο-Νησιά – 13.000 στα σύνορα – Στρατός κ’ ΕΛΑΣ στο πόδι

09:24 1/3/2020 - Πηγή: BankWars

upd 12.56: Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Όπως δήλωσε πριν από λίγο στον Σκάι, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μέσα σε μία μόνο μέρα χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού ανέφερε το

πρωί της Δευτέρας πως «μέχρι τις 9.55 (ώρα Τουρκίας) ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν για Ευρώπη μέσω Αδριανούπολης είναι 76.358. Ανοίξαμε τις πόρτες. Οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να μείνουν στην Τουρκία ή να αποχωρήσουν».

Στη διάρκεια της νύχτας,  ξέσπασαν ξανά επεισόδια στην περιοχή του Παζάρκουλε, στο ύψος των Καστανιών του Έβρου, όπου πλέον δημιουργείται καταυλισμός με χιλιάδες ανθρώπους.

Μία αποκάλυψη-βόμβα έκανε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζαμαλίδης. Μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα” , ο κ. Τζαμαλίδης υποστήριξε ότι τουρκική περίπολος έκοβε τα σύρματα από τον φράκτη και προσπαθούσε μ’ αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω ανάρτησής του στο Twitter κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, ξεδιάντροπα με χρήση δακρυγόνων κατά αθώων». «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα», πρόσθεσε.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα. Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το hellasjournal.com, στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, γνωστή ως ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Συνολικά 220 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 περιστατικά σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr μετά τις 6 το πρωί στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασαν 74 άτομα από το Αφγανιστάν, στην Εφταλου 53 από το Αφγανιστάν, ενώ 2 βάρκες έφτασαν και στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Ελέγχους πραγματοποιούν οι Αρχές σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητώντας διαβατήρια, ενώ για εξακρίβωση στοιχείων οδηγούνται στη Μυτιλήνη.

Οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων.

Μέτωπο και στα νησιά – 6000 μετανάστες “απέναντι” -Μπλόκο από κατοίκους της Λέσβου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα