Κώστας Μουτζούρης: Λέμε “ναι” στις κλειστές δομές με την προυπόθεση να κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, σχολιάζει, μιλώντας στο «Παρασκήνιο» και τον Γιώργο Λαιμό , ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τονίζει πως είναι «υπέρ των κλειστών δομών φιλοξενίας», αλλά θέτει ως βασική προϋπόθεση να «κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο». Ταυτόχρονα εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη δυναμικότητα αυτών των νέων δομών.

Οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε, κληθήκατε να

διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα. Ποια είναι η κατάσταση;

Έχουμε μια Λέσβο που έχει περί τους 16.000 με 17.000 μετανάστες. Η Χίος έχει 7.000, η Σάμος περίπου 7.000. Η κατάσταση είναι τραγική και αποτελεί κυρίαρχο θέμα σε αυτά τα νησιά. Θέλω να τονίσω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε στα νησιά μετανάστες από 74 εθνότητες, ακόμη και από την Κεντρική Αμερική και το Κονγκό, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται εδώ. Έχει χαθεί ο έλεγχος. Γίνεται η μεταφορά στην ενδοχώρα, 170 ή 200 άτομα, και την ίδια στιγμή ξαναμπαίνουν 300. Δεν έχει νόημα να προωθούνται στην ενδοχώρα, αν συνεχώς έρχονται νέοι. Έχουμε κατακλυστεί. Επίσης, είναι λάθος, κατά την άποψή μου, η μετεγκατάστασή τους σε ξενοδοχεία. Αυτοί που φεύγουν και πάνε σε κάποια ξενοδοχεία ενδεχομένως μετά τηλεφωνούν στις πατρίδες τους και λένε στους υπολοίπους: «Ελάτε, μένουμε σε ένα καλό ξενοδοχείο, διαμονή δωρεάν, διατροφή δωρεάν, χαρτζιλίκι τον μήνα». Είναι φαύλος κύκλος αυτό.

Στην πρόσφατη συνάντησής σας με τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, συζητήθηκε το μεταναστευτικό. Ποια είναι η άποψή σας για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στα νησιά;

Στη συνάντηση έγινε μια γενική αναφορά του σχεδιασμού. Για να γίνει αποδεχτός αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, θα πρέπει να κλείσουν τα hot spots στη Μόρια της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου.

Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως απορρίπτουμε κάθε σκέψη δημιουργίας δομής ανοικτού ή κλειστού τύπου στη πανέμορφη νήσο Λήμνο, στην οποία δεν έχει παρατηρηθεί εισβολή μεταναστών. Δεν θα μεταφερθεί τεχνηέντως το τεράστιο αυτό πρόβλημα άλλων νήσων και στην ανεμόεσσα. Ο Νομός Λέσβου, στον οποίον ανήκει η Λήμνος, πλήρωσε και πληρώνει υψηλότατο τίμημα διά της νήσου Λέσβου. Δεν χρειάζεται επαύξηση!

Πώς κρίνετε τον χειρισμό της παρούσας κυβέρνησης; Η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την τωρινή κατάσταση;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για το μεταναστευτικό. Πιστεύω πως με τις κλειστές δομές θα μειωθούν οι ροές, αφού θα σταματήσει να υπάρχει δέλεαρ, δηλαδή τώρα μπορούν οι μετανάστες να πάνε στις πόλεις βόλτα ανενόχλητοι, δημιουργούνται φασαρίες και προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, τους παρέχεται χρηματική βοήθεια, μπορούν να βρουν δουλειά ή ακόμα να μείνουν και σε ξενοδοχεία και, το κυριότερο, οι ΜΚΟ τούς προσφέρουν τα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα στις πατρίδες τους, ότι εδώ είναι ο παράδεισος και ελάτε. Στις κλειστές δομές θα είναι περιορισμένοι και σίγουρα θα υπάρχει έλεγχος. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις των νησιών θα ανασάνουν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας κλειστών δομών –φυσικά το διευκρινίζω ξανά, αφού πρώτα κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο–, πρέπει να αναφέρω πως έχω ενστάσεις σχετικά με τη δυναμικότητα των νέων κλειστών κέντρων. Είναι καταφανώς άδικος ο ορισμός ίσων δυναμικοτήτων για τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση νέες κλειστές δομές στη Λέσβο, Χίο και Σάμο. Με βάση τον πληθυσμό των τριών νήσων και με την υπόθεση των 5.000 μεταναστών στη Λέσβο, θα έπρεπε στη Χίο η δυναμικότητα να είναι 2.700 και στη Σάμο 1.700. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της χωρητικότητας και να την προσαρμόσει σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού των νησιών. Σχετικά με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι λιμενικοί ισχυρίζονται ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ τους περίμεναν με ανοιχτές αγκαλιές τους μετανάστες. Εγώ δεν το έχω ζήσει, δεν μπορώ να το πω, αλλά εκείνοι λένε ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο αυστηρή.

Προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για άθλιες συνθήκες στη Μόρια αλλά και στην γύρω περιοχή. Ακόμη και για βοθρολύματα όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό, τα οποία δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στον χείμαρρο και καταλήγουν στη θάλασσα.

Μετά από απανωτές καταγγελίες των κατοίκων, έστειλα για αυτοψία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει και αν ισχύει. Τελικά, οι καταγγελίες των κατοίκων αποδείχτηκαν αληθινές, ενώ διαπιστώθηκε πως αντίστοιχος έλεγχος είχε γίνει και πριν από έναν χρόνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς.

Θα σας μεταφέρω μικρό χρονικό διάστημα πίσω, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι σας έδωσαν οι πολίτες τη νίκη και κατ’ επέκταση τη διοίκηση της Περιφέρειας;

Υπήρχε μια φθορά της προηγούμενης διοικητικής Αρχής. Έπαιξε ρόλο, επίσης, ότι το δικό μας σλόγκαν ήταν τεχνοκρατικό. Ποντάραμε στην κατασκευή έργων. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε απορροφήσει μόνο το 18% του ΕΣΠΑ. Ήταν ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων. Εγώ, ως πολιτικός μηχανικός, έπεισα τον κόσμο ότι μπορώ να υλοποιήσω έργα και, παρά τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό.

Πηγη: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Keywords
Τυχαία Θέματα