Κορωνοιός, Τράπεζες, Τουρκία καθορίζουν το χρόνο των εκλογών – Σήμα για την ημερομηνία οι ρυθμίσεις στο ιδιωτικό χρέος που πνίγει την κοινωνία

Πότε θα γίνουν εκλογές; Τα σενάρια φουντώνουν σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Μητσοτάκης γνωρίζει. Έχει μεν τον πρώτο λόγο, αλλά το βέτο το έχει ο κορωνοιός!

Από τον μπελά του κορωνοιού να είμαστε ευχαριστημένοι αν ξεμπερδέψουμε, σε ένα βαθμό 50%, μετά τον Μάιο, βοηθούσης της θερμοκρασίας. Τα εμβόλια, ακόμα και αν γίνουν στην ώρα τους, θα έχουν αποτελέσματα ορατά περί τα τέλη της χρονιάς.

Όπερ σημαίνει, μάσκες, αποστάσεις και τα συναφή για αρκετούς ακόμα μήνες…Και φυσικά, Πάσχα

στις 2 Μαΐου, με πολλές προφυλάξεις, αλλά σίγουρα  πιο ελεύθερο από το περυσινό, αν και εφόσον το νέο…στέλεχος του ιού δεν έχει άλλη άποψη.

Τα εθνικά θέματα με την όποια πρόοδο υπάρξει ή όχι στις διερευνητικές επαφές θα παίξουν το ρόλο τους ως προς την απόφαση για τις εκλογές, αν μάλιστα στην εξίσωση βάλουμε και το Κυπριακό, το οποίο πολλές πλευρές της διεθνούς κοινότητας θέλουν να βρει μια λύση.

Με τον Μπάιντεν στην αρχή της Προεδρίας του, την Μέρκελ έτοιμη να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή το φθινόπωρο, με την ΕΕ ήξεις – αφίξεις, τον Πούτιν να γουστάρει να σκορπά “δαιμόνια” στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κάνοντας “ειλικρινή φίλο” τον Ερντογάν, την Κίνα να μην πολυενδιαφέρεται και τη Μ.Βρετανία να παίζει το “φιλικό παιχνίδι” γενικώς, φαίνεται πως δεν θα έχουμε τα προσδοκώμενα εδώ και 47 χρόνια στο Κυπριακό. Είτε καθίσουμε στο τραπέζι για λύση, είτε δεν καθίσουμε όπως θα μας ζητηθεί, αυτό που θα προκύψει, αν προκύψει, θα μας κάνει να μετανιώσουμε πικρά που δεν πήραμε έστω το… “αντεθνικό” για πολλούς, σχέδιο Ανάν.

Πέρα όμως από τα εθνικά θέματα που θα παίξουν τον ρόλο τους, εκλογές είναι λογικό να γίνουν, όπως και αν το δει κανείς.

Ο Μητσοτάκης, για ανάπτυξη, δουλειές, επενδύσεις  εκλέχτηκε, ύφεση, ανεργία μας έφερε ο κορωνοιός. Και μπορεί κάποιες μεγάλες επενδύσεις να προχωρούν, αλλά επενδυτικό “μπουμ”, ούτε για αστείο.

Φόρους μειώνει, εισφορές μειώνει αλλά το Ταμείο είναι στα κόκκινα από τα lockdown και τον τουρισμό. Και πάλι καλά, που λόγω της πανδημίας και των αποφάσεων της ΕΚΤ, τα αδιαβάθμητα κρατικά ομόλογα έφτασαν να γίνουν περιζήτητα και μπήκε ο χρόνος με 31 δισ. στο ταμείο του Σταικούρα και του Σκυλακάκη. Παράλληλα όμως, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε σαν ποσοστό του ΑΕΠ, μιας και το ΑΕΠ από 183 δισ περίπου έπεσε στα 163 δισ.

Ας μη συζητήσουμε το τι γίνεται με το ιδιωτικό χρέος. Φθάνουν στα 240 δισ ευρώ οι οφειλές ιδιωτών σε Κράτος, Τράπεζες, Ταμεία.

Ειδικά τα χρέη προς τις τράπεζες, καθώς δεν είναι όλες οι αποφάσεις στο χέρι της κυβέρνησης αλλά στους…θεσμούς (σ.σ. ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ….θεσμούς, με οποιανδήποτε κυβέρνηση στις προσεχείς δεκαετίες), μπορεί να πυροδοτήσουν έντονη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα. Γιατί, άσχετα με αυτά που λένε οι τραπεζίτες περί γενναίων ρυθμίσεων και περί στρατηγικών κακοπληρωτών, η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών και ότι οι περίφημες εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να πιέζουν αφόρητα τους δανειολήπτες για τις δόσεις. Στρατηγικοί κακοπληρωτές σίγουρα υπάρχουν, αλλά το 80% όσων δεν πληρώνουν στην ώρα τους, απλά, δεν μπορούν.

Επισήμανση: Το θέμα “χρέη στις τράπεζες” θα είναι σε πρώτη θέση στην αντιπαράθεση των κομμάτων στις εκλογές. Και αν η κυβέρνηση δεν το δει, δεν είναι καθόλου απίθανο να πάθει ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ. (Πάντως, δεν θεωρώ τυχαία τα δημοσιεύματα που, αν και διαψεύδονται κατά καιρούς, βγάζουν στη σέντρα τις 120 και τις 240 δόσεις…)

Ο τρόπος, το μεγάλο εγχείρημα αναστροφής της κατάστασης από την μεγάλη ύφεση του 2020 μέσω και των 32  δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που θα έλθουν έστω και αργοπορημένα, απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμό.Το θέμα δεν υπήρχε και φυσικά  τον Ιούλιο του 2019 καμία εντολή δεν πήρε  ο Μητσοτάκης για να το χειριστεί, αλλά ούτε και ο Α.Τσίπρας ώστε να ασκήσει την όποια κριτική, προβάλλοντας το δικό του σχέδιο ανάκαμψης. Αν δούμε  τις εκλογές με την κομματική ματιά, λογικό είναι ο Μητσοτάκης, όσο είναι στα πάνω του (και είναι πολύ στα πάνω του όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, όχι γιατί είναι… “Μεσσίας”, αλλά γιατί, όσοι δυσαρεστούνται, δεν πάνε στο δίπλα “μαγαζί” του… “Διαβόλου”) να τις κάνει και να μην περιμένει τη λήξη της τετραετίας του.

Ο μήνας εκλογών, όπως είπαμε, θα εξαρτηθεί από το κορωνοιό. Μία Κυριακή του Μαΐου και μία Κυριακή στο τέλος του Σεπτεμβρίου, θεωρούνται πιθανές ημερομηνίες για κάλπες. Σημειώστε, ότι θα χρειαστούν το πιθανότερο, 2 εκλογές. Μία για να “ανατραπεί” η απλή αναλογική και μία με την ενισχυμένη που θα προκύψει, αν φυσικά εκλεγεί πρώτη η ΝΔ στις πρώτες εκλογές.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα