Κομισιόν: «Συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ μόνο με ψήφιση από 180 βουλευτές»

«Οδηγία» από τις Βρυξέλλες για ψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 180 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, στέλνουν στην Αθήνα Γιούνκερ και Μονγκερίνι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Αυγής που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ

με 180 βουλευτές υποστηρίζει,, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Την ερχόμενη Πέμπτη Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν στη Βουλγαρία κι ενδεχομένως εκεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και ανακοινώσεις.

Όπως π.χ. μια συμφωνία για διετή, μεταβατική περίοδο, μια νέα ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει χώρο και χρόνο, κυρίως στην πλευρά της πΓΔΜ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και να απαλείψει τους αλυτρωτισμούς.

Και φυσικά να πείσει τις ακραίες φωνές ο Ζ. Ζάεφ ότι αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας καθώς θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η σχέση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αυτό το διάστημα, με ποιο όνομα και φυσικά το erga omnes.
Κι όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν καθώς «καίνε» και την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή αυτή τη συμφωνία και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Αυγή της Κυριακής, θα πρέπει να έχει την έγκριση 180 βουλευτών.

Η Κομισιόν πιέζει την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία και αυτή να ψηφιστεί από 180 κι όχι με την ελάχιστη πλειοψηφία.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και τις κινήσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αυγή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (σ.σ. ηγείται του κόμματος VMRO, το οποίο συνεχίζει να… ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού.

Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παλιότερα, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να θέσει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης.

Keywords
Τυχαία Θέματα