“Αναγνωριστική” η πρώτη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τρόικας – Την Παρασκευή τα …δύσκολα

[UPD] Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ) ενημερώθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013.

Από το υπουργείο Οικονομικών λένε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής συμμόρφωσης, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2014 και συγκεκριμένα οι επιπτώσεις στο σκέλος των εσόδων από τον φετινό προϋπολογισμό,

οι αποκρατικοποιήσεις, θέματα σχετικά με τις ΔΕΚΟ, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το βάρος των συζητήσεων πέφτει στα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε και την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων, στοιχείο που μπορεί να αποδειχεί σημαντικό στη διαπραγμάτευση.

Η τρόικα σε πλήρη σύνθεση (σήμερα έλειπε ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ ) θα έχει την Παρασκευή νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Επεισόδιο στην είσοδο του ΥΠΟΙΚ

Η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στο υπουργείο ήταν επεισοδιακή, καθώς την ώρα που εισερχόταν στο κτήριο ο κ. Τόμσεν, πολίτης εκτόξευσε προς το μέρος του κέρματα. Τα κέρματα δεν πέτυχαν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, καθώς είχε προλάβει να μπει στο υπουργείο, ενώ ο πολίτης οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Ξεκινούν τα …παζάρια με την τρόικα – Δημοσιονομικό κενό και επόμενη δόση στο επίκεντρο – Αύριο στην Αθήνα ο Μαζούχ

Το μεσημέρι της Τρίτης ανοίγει ο κύκλος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας.

Με τη συνάντηση που θα έχουν ο κ.Στουρνάρας με τους Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς (ο Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ λόγω της παρουσίας του σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα) ξεκινούν οι επαφές των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα καθώς οι επικεφαλής της τρόικα θα συναντηθούν με τον υπ.Εργασίας, Γ.Βρούτση.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα εξής θέματα:

Το δημοσιονομικό κενό του 2014, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, οι αμυντικές βιομηχανίες και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η «τρύπα» στα Ταμεία, το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει καλύτερα των αναμενομενων στοιχεία σε ότι αφορά την πορεία των εσόδων στο 9μηνο του 2013.

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση

Δεδομένου του προγραμματισμένουν Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι αυτός ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα είναι κυρίως διαδικαστικός και θα εστιάσει στα ζητήματα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ.

Συνεπώς τα μείζονα ζητήματα για το δημοσιονομικό κενό και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων μετατίθενται για τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Διαψεύδει η Κομισιόν πως το δημοσιονομικό κενό είναι 2,9 δισ. ευρώΟι εκπρόσωποι της Τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προχωρά κανονικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου της Κομισιόν, Όλι Ρεν.Δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές έστειλαν όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανέμενε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε την έλευση της τρόικας σήμερα, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες χθες, ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι πληροφορίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή αφορούσαν δημοσιονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τους όρους του ελληνικού προγράμματος.«Οι εκπρόσωποί μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και η αξιολόγηση του προγράμματος προχωρά και πάλι» σημείωσε.Ερωτηθείς κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα.«Δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» απάντησε χαρακτηριστικά.Τέλος, σε ερώτηση εάν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα της έλευσης της τρόικας, ο κ. Ο’Κόνορ, είπε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια».
Keywords
Τυχαία Θέματα