Κομισιόν: Αδυναμία της Ελλάδας να «μαζέψει» φόρους – Στο 0,6% η ανάπτυξη το 2014

Ύφεση 4,2% για την ελληνική οικονομία το 3013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014, προβλέπει η Κομισιόν, σε έκθεσή της, σύμφωνα με τα πρακτορείο Reuters.

H Kομισιόν καταλογίζει “αδυναμία” ή “απροθυμία” στην ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει νέο χρηματοδοτικό κενό.

Oi Ευρωπαίοι εκφράζουν νέες αμφιβολίες για την πραγματική βούληση της Ελλάδας να αλλάξει

σελίδα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Κατά την Κομισιόν “η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης συνιστά κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει,”η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Δημοσιονομικό κενό

Στην έκθεση σημειώνεται πως το δημοσιονομικό κενό ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ, φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υπο-δόσεις. Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%.

Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα