ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Ποια εξαιρούνται από την πώληση στα funds

10:28 5/5/2016 - Πηγή: BankWars

Τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση των δανειστών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανεξάρτητα από το εάν αυτά θα παραμείνουν σε τράπεζες ή θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρίες.

Για τα δάνεια τα οποία θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες το πλαίσιο προστασίας θα παραμένει το

ίδιο. Συγκεκριμένα ο αναμορφωμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος «Κατσέλη»)που ισχύει για τις τράπεζες, θα ισχύει και για αυτές τις εταιρείες. Οι τελευταίες θα πρέπει να κάνουν και αυτές στους δανειολήπτες πρόταση ρύθμισης, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει και βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα ιδρυθεί, ενισχύονται τα δικαστήρια, ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ ενεργοποιείται και το επάγγελμα των «διαχειριστών αφερεγγυότητας». Οι τελευταίοι θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης.

Ποια δάνεια εξαιρούνται από την πώληση

Από την πώληση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, θα εξαιρούνται όλα τα δάνεια τα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Συγκεκριμένα, «γλιτώνουν» από την πώληση όλα τα στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά και επιχειρηματικά με εγγύηση την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ και για μεταβατική περίοδο 18 μηνών.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, για όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δεν εμπίπτουν σε κατηγορίες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν κάνει εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες και να δείχνουν αυξημένη ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, τα δάνεια που θα μεταβιβάζονται σε funds θα υπόκεινται στο ίδιο πλαίσιο προστασίας που ισχύει για τις τράπεζες, χωρίς να επιτρέπεται η επιδείνωση των όρων τους

Ακόμη, αναμένεται να διαμορφωθεί πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μέσω κουρέματος

Keywords
Τυχαία Θέματα