ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ “ΚΑΡΟΤΟ” ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ “ΜΑΣΤΙΓΙΟ” 5,4 ΔΙΣ ΜΕ “ΚΟΦΤΗ” ΔΑΠΑΝΩΝ”

09:56 5/5/2016 - Πηγή: BankWars

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ως το μεθεπόμενο Eurogroup της 24 Μαΐου, νωρίτερα ή και λίγες ημέρες αργότερα, αναμένουν οι περισσότεροι παράγοντες που παίζουν “πρώτο ρόλο” στις εξελίξεις, σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Όπως προκύπτει από την ατζέντα που ανακοινώθηκε για το Eurogroup της 9ης Μαΐου, εκτός από συμφωνία στα μέτρα, για την ολοκλήρωση της

αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης που περιμένει εδώ και μήνες η Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό, θεωρείται επιτυχία από την ελληνική πλευρά, (Σ.Σ. τι σύμπτωση, βιωσιμότητα χρέους ζητά και το ΔΝΤ!) όπως επίσης και το γεγονός ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς τώρα, μόνο το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη χθεσινή δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε να κλείσει η αξιολόγηση τη Δευτέρα, καθώς και στη στήριξη των ευρωσοσιαλιστών που εκδηλώνεται και με την πρόσκληση που έχουν απευθύνει στον Α. Τσίπρα οι σοσιαλιστές, να είναι παρών στη σύνοδό τους στη Ρώμη, που θα γίνει στις 20 Μαΐου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24 Μαΐου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το κατά πόσον αυτός θα στηρίξει την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, μετά τις συναινετικές δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη, ότι δεν βλέπει μεγάλη κρίση το φετεινό καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε πάντως, φέρεται να είναι ικανοποιημένος με την ιδέα του «δημοσιονομικού κόφτη», επιμένει όμως ότι αυτός πρέπει να είναι ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ και να ισχύει για πολλά χρόνια. Ο Σόιμπλε, δεν δίνει δηλαδή «λευκή επιταγή» στην (εκάστοτε) κυβέρνηση για το ποια μέτρα θα ενεργοποιήσει και πότε, αλλά ζητά ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ περικοπές από τον προυπολογισμό όποτε διαπιστώνεται πως η Ελλάδα ξεφεύγει από τους στόχους που της έχουν τεθεί. Στην ουσία, πρόκειται για έναν “μπαλτά” διαρκείας πάνω από τον ελληνικό προυπολογισμό και την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί διάταξη η οποία θα επιβάλει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προχωρά αυτόματα σε λήψη μέτρων (κατά κύριο λόγο σε περιστολή δημοσίων δαπανών) εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους (το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75% για το 2017 και το 3,5% για το 2018).

Η διάταξη θα περιγράφει ακριβώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος για την επίτευξη των στόχων (σ.σ.: συζητείται να είναι σε ετήσια βάση με τη δημοσίευση των τελικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat), αλλά και το ποιοι θα είναι οι φορείς που θα ελέγχουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας (σ.σ.: συζητείται σε αυτό το πλαίσιο να υπάρχει ενεργός ρόλος και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης-ESM).

ΙΣΧΥΡΗ(;) ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η συζήτηση για το χρέος, δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Μαΐου ή ως τα τέλη του μηνός.

Θα πρέπει 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν σε πάρα πολλές παραμέτρους (πχ το ύψος των πληρωμών για δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ύψος των επιτοκίων από τον ESM, η χρονική διάρκεια του «παγώματος» των επιτοκίων κλπ), πράγμα χρονικά αδύνατον.

Άρα, το πιο πιθανό, είναι να δοθεί μία ισχυρή(;) υπόσχεση των δανειστών πως το θέμα θα εξεταστεί, όπως έγινε και τον Νοέμβριο του 2012. Θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα αν η υπόσχεση συνοδεύεται απο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που θα οδηγήσει σε τελικές αποφάσεις και μάλιστα ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ! Αν αυτό συμβεί, έχει καλώς. Αν όχι, απλά, η ελληνική κυβέρνηση θα πάθει αυτό που έπαθε η προηγούμενη, του Α.Σαμαρά: Το χρέος δηλαδή να παραπεμφθεί στις καλένδες και να εξεταστεί πολύ αργότερα…

ΤΟ “ΦΟΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ” ΤΩΝ 5,4 ΔΙΣ

Όσον αφορά στο φονικό για την ελληνική οικονομία πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα του αφορολόγητου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω μείωση της έκπτωσης φόρου κάτω από τα επίπεδα των 2.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι παραμένει η διαφοροποίηση της έκπτωσης (από τα 1.800 έως τα 2.000 ευρώ) ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα