Κίτρινα Γιλέκα: Το Παρίσι σε κατάσταση πολιορκίας – Μεγάλες διαδηλώσεις, 700 συλλήψεις

Εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, στη νέα μεγάλη σημερινή κινητοποίηση των “κίτρινων γιλέκων”. Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 700 συλλήψεις, ενώ άλλα 335 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας

και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι Αρχές βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων, εξελίχθηκε στη συνέχεια ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές είναι ειρηνικοί, με την οργή τους να στρέφεται κυρίως κατά του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι εκπροσωπούν μια πολιτική ελίτ που αδυνατεί να συλλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο Μακρόν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του Πύργου του Αϊφελ και του Μουσείου του Λούβρου.

Επίσης, καταστήματα στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους θωράκιζαν χθες τις προθήκες τους, ενημερώνοντας τους πελάτες τους ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι

Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και τους απομάκρυναν.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μετέβη γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Μποβώ προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Κριστόφ Καστανέρ και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Ματινιόν.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Φόβος στο Παρίσι, κλειστά μνημεία και καταστήματα – Τα “κίτρινα γιλέκα” απειλούν τον Μακρόν

Keywords
Τυχαία Θέματα