Κινηθείτε Περισσότερο, Φάτε Εξυπνότερα

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Καθηγητή James O. Hill της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, μια εκδήλωση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA), με θέμα της ομιλίας του «Μικρές αλλαγές,

μεγάλη διαφορά: Μια καινοτόμος προσέγγιση στη διατήρηση της απώλειας βάρους», ο Δρ Hill υποστηρίζει ότι το να επικεντρωνόμαστε σε μία και μόνο αιτία για την αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας αποτελεί υπεραπλούστευση.

Η αιτία για τη συνεχή αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι η υπερκατανάλωση τροφής ή ο καθιστικός τρόπος ζωής από μόνα τους, αλλά περισσότερο ένας συνδυασμός υπερβολικής πρόσληψης φαγητού και ανεπαρκούς άσκησης. Ως ειδικός στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους, ο Δρ Hill πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην ανάληψη δράσης και στις δύο πλευρές αυτής της εξίσωσης, προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια βάρους και ενεργειακή ισορροπία.

Η έρευνα γύρω από την ενεργειακή ισορροπία έχει καταδείξει ότι ο οργανισμός μας αντισταθμίζει γρήγορα τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, εξοικονομώντας ενέργεια. «Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την πρόσληψη τροφής -όπως με μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες- για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είμαστε προγραμματισμένοι για επιβίωση, όχι για ασιτία», υποστηρίζει ο Δρ Hill.

«Η απάντηση δίνεται μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης που εγκολπώνει μικρές και βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και στο πρότυπο της σωματικής δραστηριότητάς μας. Όταν αυτές οι αλλαγές γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, θα ωφεληθούμε, χωρίς να νιώθουμε στερημένοι». Σύμφωνα με τον καθηγητή Hill, στοιχεία από το Αμερικανικό Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που διατηρούν μακροχρόνια την απώλεια βάρους υιοθετούν αυτή την προσέγγιση.
Ο Δρ Hill ονομάζει τις αλλαγές που απαιτούνται για τη μείωση του σωματικού βάρους «ενεργειακό κενό».

Τέτοιου είδους μικρές αλλαγές, όπως π.χ. το να κινείται κανείς περισσότερο κάνοντας 2.000 βήματα επιπλέον κάθε μέρα ή τρώγοντας «εξυπνότερα», απλώς αντικαθιστώντας τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας με χαμηλότερης, μία ή δύο φορές την ημέρα. Οι άνθρωποι το βρίσκουν αυτό πολύ πιο εφικτό, επειδή μπορούν να κάνουν μικρές αλλαγές με επιτυχία. Και με την πάροδο του χρόνου, πολλές μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν σημαντική διαφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα