Κινέζικο ενδιαφέρον για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – Γιατί είδαν τον Γ. Στουρνάρα και την Διοίκηση της Πειραιώς

Η χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στην Ελλάδα αλλά και βιώσιμων επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εξ αιτίας του υπερδανεισμού τους είναι θέματα που ενδιαφέρουν τους κινέζους τραπεζίτες. Αυτό συνάγεται από τις επαφές τους, τόσο με τον  υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα,

όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Bank of China και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε χθες, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, καθώς, προφανώς, δεν υπάρχει κάτι άμεσα ανακοινώσιμο.

Εκτιμήσεις, θέλουν την κινέζικη πλευρά να ελκύεται από το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει μεγάλο  μερίδιο στην αγορά στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και κυρίως επιχειρήσεις υπερδανεισμένες προς αναδιάρθρωση, θέμα που απαιτεί νέα και σημαντικά κεφάλαια για την εξυγίανσή τους και την έξοδό τους από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου με αντιπροσωπεία της Industrial and Commercial Bank of China, που επισκέπτεται την Αθήνα. Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο πρόεδρος της τράπεζας Chen Siqing, ο γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνούς τραπεζικής Zhang Weiwu και ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα Chen Guangping.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενημερώσει την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας. Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου.

Η παράδοση των σχετικών επιστολών του κ. Στουρνάρα προς τις δύο κινεζικές τράπεζες πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο, στο πλαίσιο της τελετής για την υπογραφή 16 διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Κίνας.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Τον πρόεδρο της Bank of China Liu Liange, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία τεχνοκρατών και επιχειρηματιών υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Έγινε εκτενής αναφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες που αναπτύσσονται για την Αθήνα και στις δράσεις που μπορούν άμεσα να αναληφθούν, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν και από τις δύο πλευρές.

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε η σημερινή συζήτηση ήταν ο τουρισμός, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια και ο Πολιτισμός και συμφωνήθηκε τους αμέσως επόμενους μήνες να γίνουν στοχευμένες επισκέψεις δεκάδων Κινέζων Επιχειρηματιών στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος “invest in Athens”. Στους επιχειρηματίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά , με συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα. όλες οι επενδυτικές ευκαιρίες που η αξιοποίηση τους θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα