ΚΙΝΑ: Ποιός είναι ο νέος Πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ

Ο 57χρονος Λι Κεκιάνγκ εξελέγη, από το κοινοβούλιο της Κίνας νέος πρωθυπουργός της χώρας, διαδεχόμενος τον Γούεν Τζιαμπάο. Ο διδάκτορας νομικών επιστημών, ο οποίος έχει επίσης και επιστημονικό τίτλο στον τομέα της Οικονομίας, έγινε επικεφαλής την κυβέρνησης χώρας με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Λι Κεκιάνγκ είναι ένα από τα επτά μέλη της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, αυτού του ανώτατου κλιμακίου της κομματικής ιεραρχίας.

Σχεδόν 3.000 αντιπρόσωποι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να

ψηφίσουν για το διορισμό του Λι, βάζοντας την τελική σφραγίδα της έγκρισης.

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Γουέν Τζιαμπάο μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι οι προβλέψεις για το 2013 είναι ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 7,5%, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι μία μετριοπαθής εκτίμηση. Παράλληλα ανέφερε ότι οι αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό θα είναι σημαντικές, καθώς θα φτάσουν το 10,7%, όπως και στον προϋπολογισμό για την ασφάλεια, ο οποίος θα αυξηθεί κατά 8,7%.

Σε πραγματικούς αριθμούς για την άμυνα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 740,6 δισεκατομμύρια γιουάν (91,4 δις ευρώ), ενώ για την ασφάλεια φτάνει τα 769,1 δισεκατομμύρια γιουάν (95 δισεκατομμύρια ευρώ). Μεταξύ άλλων ο Γουέν Τζιαμπάο ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει το 3,5% και η λύση γι’ αυτό είναι μια ισορροπημένη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα πετύχει μια ισορροπία «ανάμεσα σε πολιτικές που θα προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθεροποίηση των τιμών και την αποφυγή δημοσιονομικών κινδύνων».

Επιπλέον η κινεζική οικονομία, σύμφωνα πάντα με τον Τζιαμπάο , θα έχει ανάπτυξη 7,5% εάν η Κίνα στραφεί προς την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, το οποίο θα επιτευχθεί με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της και την ενίσχυση της καταναλωτικής διάθεσης. Σύμφωνα με τον Τζιαμπάο, σταδιακά θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις με βάση την αγορά, στο θέμα της ισοτιμίας του γιουάν και των επιτοκίων, ενώ το εμπόριο με το εξωτερικό θα αναπτυχθεί κατά 8% μέσα στο 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα