ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Μένει ή πέφτει; Ποιά είναι η αλήθεια;

11:09 7/4/2013 - Πηγή: BankWars

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, προβλέπεται βασικός μισθός «τριών ταχυτήτων» με γνώμονα την ηλικία, ένας για εργαζόμενους ηλικίας έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες έως 24 ετών, και άλλος για μεγαλύτερους εργαζόμενους.
Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση μία σειρά κριτηρίων, όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ή ύψος ανεργίας ανά περιοχή, το

ποσοστό ανεργίας συνολικά αλλά και για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, και η έκταση της αδήλωτης εργασίας.
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα ο κατώτατος μισθός θα αποτελεί αντικείμενο εισήγησης του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο, αφότου θα έχει προηγηθεί ένα 8μηνο προετοιμασίας με φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
Ο κ. Βρούτσης παρείχε διαβεβαίωσεις ότι “σε καμία περίπτωση” δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, υποστηρίζοντας πως η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν κάτι τέτοιο.
“Σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα – δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων – προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη πετύχαμε, καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αναφορές στον Τύπο περί “βουλγαροποίησης” ή “κινεζοποίησης” της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι μπορεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων που επιδιώκουν την καλλιέργεια φοβικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.
“Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα