Κατεπείγουσες ερωτήσεις Μ. Κεφαλογιάννη, Ε. Καϊλή για την προστασία της φέτας και για τις ελιές Καλαμών

14:08 8/6/2016 - Πηγή: BankWars

Την προστασία των «εμβληματικών ελληνικών προϊόντων, που αποτελούν η φέτα και οι ελιές Καλαμών, ζητούν με ερώτησή τους στην Ευρωπαική Επιτροπή ο επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευα Καϊλή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις εκ μέρους της Επιτροπής και της ελληνικής Κυβέρνησης ότι μετά το πέρας της 5ετίας θα υπάρχει η δυνατότητα σχετικών τροποποιήσεων της συμφωνίας ΕΕ και χωρών Αναπτυξιακής

Συνεργασίας της Ν. Αφρικής δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς. Αντίστοιχες ανησυχίες υφίστανται τόσο για την επικείμενη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA), όσο και για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τις Η.Π.Α. (ΤΤΙP) προσθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης και ερωτά την Επιτροπή:

– Πώς σκοπεύει να προστατέψει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών φέτας και ελιάς Καλαμάτας στις προαναφερθείσες εμπορικές συμφωνίες;

– Οφείλει η Επιτροπή να συντάξει λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε. τα οποία εφεξής θα προστατεύονται σε όποιες νέες ή τροποποιημένες εμπορικές συμφωνίες συνάπτει με άλλες χώρες ή ομάδες Κρατών;»

Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε και η κ. Καϊλή και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στην προστασία των προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης της ελληνικής φέτας και της ελιάς Καλαμών.

Τονίζει δε ότι πουθενά στο κείμενο της εν λόγω συμφωνίας (SADC) δεν αναφέρεται δυνατότητα αναθεώρησης μετά το πέρας της πενταετίας των όρων για την εμπορική χρήση του ονόματος ‘φέτα’ από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής.

Τέλος αναφέρεται στη σημασία της φέτας στις ελληνικές εξαγωγές και προειδοποιεί για τις συνέπειες. Σήμερα, τονίζει, «για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας εργάζονται περίπου 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ως επί το πλείστον οικογενειακές. Η χώρα εξάγει φέτα αξίας 250 εκατ. ευρώ σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους, ενώ το ύψος των εξαγωγών έχει αυξηθεί κατά 73% την τελευταία δεκαετία και αποτελεί το 86% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων. Στο εξής θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί και φέτα και άλλα τυροκομικά παραγωγής Νότιας Αφρικής, τα οποία παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Αυτό είναι τραγικό για την ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία” συνέχισε η Ευρωβουλευτής. Όσον αφορά στις επιτραπέζιες ελιές, οι εξαγωγές τους φτάνουν τα 450 εκατ. Ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα