ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Ερχονται κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

13:53 8/6/2013 - Πηγή: BankWars

«Πράσινο φως» για διαδικασίες – εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη «ανάβει» νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, ρυθμίζει εκκρεμότητες του επικαιροποιημένου Μνημονίου

σχετικές με τις αποκρατικοποιήσεις, τους ελεγκτές βεβαίωσης εσόδων ενώ εμπεριέχει και τη ρύθμιση για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων.

Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το Σύστημα αυτό που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2013, θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους, καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού.

Οι πληροφορίες θα δίνονται σε φορείς του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, δηλαδή το ΣΔΟΕ, τις εφορίες, την Οικονομική Αστυνομία, κ.ά.

Με το άρθρο 68 του νομοσχεδίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατάσχεσης ποσών στα χέρια τρίτων και συγκεκριμένα από τις τράπεζες.
Ετσι, με τη νέα διαδικασία θα εισπράττονται σχεδόν αυτόματα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την είσπραξη το υπόλοιπο των καταθέσεων δεν θα είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ (είναι το ακατάσχετο όριο).

Με το άρθρο 70 του νομοσχεδίου δίνεται η αρμοδιότητα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του τον αριθμό των θέσεων ελεγκτών και να τους κατανέμει στις υπηρεσιακές μονάδες. Οι θέσεις θα καλύπτονται κατά προτεραιότητα από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους.

Με διάταξη προβλέπεται ότι ειδικά για το οικονομικό έτος 2013 για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ή τόκους από ομολογιακά δάνεια δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα