“Καμπανάκι” Κομισιόν για την Ελλάδα: Χρειάζονται μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015-16 – Τι λέει για τις τράπεζες

Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στο πεδίο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού μνημονίου.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να καλύψει το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015-2016. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν τις ελληνικές αρχές πως απαιτούνται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες

στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της άρσης φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων, της επέκτασης μέτρων που λήγουν, αλλά και των στοχευμένων μειώσεων στις τρέχουσες δαπάνες.

Παράλληλα η Κομισιόν επισημαίνει ότι προκύπτουν ευκαιρίες αναπροσδιορισμού του επενδυτικού προγράμματος, ούτως ώστε αυτό να προσφέρει πιο αποτελεσματική στήριξη στην ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή αρχή σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου του 2013, όταν θα έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα για τη διετία 2014-2015, συμβατό με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% έως το 2015.

Τι λέει για τις τράπεζες

Η άμεση ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα, υποστηρίζει στην εν λόγω έκθεσή της η Κομισιόν.

Όπως εξηγεί, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά. Μόλις η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εστιάσουν στην άμεση επανα-ιδιωτιικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι αρχές θα ετοιμάσουν ένα αξιόπιστο στρατηγικό πλάνο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα πρέπει να υπογραμμίζει τους στόχους σε μεσοπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014

Για μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014, κάνει λόγο Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Επίσης αναφέρει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ την Παρασκευή και πως αρχές Ιουνίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, ενώ, όπως ανέφερε, δεν προβλέπεται αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα