Κ. Χατζηδάκης: Σε βάρος μισθών και συντάξεων η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ

Στο ζήτημα της ακρίβειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εστιάζοντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο, κληθείς να σχολιάσει την επιμονή του οικονομικού επιτελείου να μη μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που εκτός από την αντιπολίτευση το ζητάει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων, ο κ. Χατζηδάκης

αναφέρθηκε στην κατάθεση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία, εάν εφαρμοστει μείωση συντελεστών ΦΠΑ προκύπτει έλλειμμα εισπράξεων 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι θα λείπουν χρήματα από μισθούς και συντάξεις.

«Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, όλοι αυτοί οι γενναίοι και τόσο φιλεύσπλαχνοι που αγαπούν τον κόσμο, να περιοριστούν αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις, διότι από εκεί τα δίνουμε τα λεφτά, βεβαίως θα διευρυνθεί το έλλειμμα, η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων, θα ξαναθυμίσει ότι είναι η Ελλάδα της κρίσης πάλι, ακόμη μια φορά και θα ξεκινήσουν τα τύμπανα των αγορών και θα μπούμε πάλι σε κρίση. Φοβερή πρόταση», σχολίασε ο υπουργός.

Απαντώντας στη συνέχεια στην πρόταση της αντιπολίτευσης ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αντισταθμιστεί με αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στα σουπερμάρκετ που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξημένη κερδοφορία, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως έχει γίνει αύξηση στη φορολογία και στις εταιρείες τις ηλεκτρικές και στα διυλιστήρια με έκτακτες εισφορές και επίσης εισπράττονται αρκετοί περισσότεροι φόροι από τα νομικά πρόσωπα.

Προειδοποίησε πάντως πως, εάν ξεπεραστούν κάποια όρια, λόγω του ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος, «κάποιες επιχειρήσεις τουλάχιστον, είτε θα κλείσουν είτε θα φύγουν, το κυριότερο και θα πάνε αλλού. Διότι εδώ, δεν μπορεί να τα ακούμε και τα δύο. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να λένε κάποιοι ότι, μειώσετε τη φορολογία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να προχωρήσει η οικονομία μπροστά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και από την άλλη, οι ίδιοι να λένε, αυξήστε τη φορολογία, διότι με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε παραπάνω έσοδα. Και τα δύο δεν ισχύουν», συμπλήρωσε.

Με την επίγνωση ότι θα δυσαρεστήσουν κάποιους τα λεγόμενά του, ο κ. Χατζηδάκης είπε «δεν θέλω να κάνω προσωρινά τον ευχάριστο, ούτε ο πρωθυπουργός και μετά να μας κυνηγάνε όλους μαζί οι ίδιοι που σήμερα κάνουν προτάσεις. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει, πέρα από τα υπόλοιπα που σας είπα προηγουμένως, όταν ήταν πρωθυπουργός και συζητούνταν τέτοιες προτάσεις, το έχει πει από το βήμα της Βουλής, υπάρχει το σχετικό βίντεο ότι εάν κάνουμε εκείνη τη μείωση του ΦΠΑ, η μείωση δεν θα περάσει και θα την ενθυλακώσουν οι ενδιάμεσοι».

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Ισπανίας που μείωσε τον ΦΠΑ λόγω κρίσης αλλά στη συνέχεια ξανααυξήθηκε.

«Έχουμε επικεντρωθεί σε ένα φάρμακο το οποίο όχι μόνο δεν φέρνει θεραπεία, θα χειροτερέψει το πρόβλημα, που είναι ο ΦΠΑ. Υπάρχουν άλλα φάρμακα τα οποία έχουν λειτουργήσει και τα οποία δεν τα συζητάμε, τόνισε ο υπουργός.

«Βεβαίως υπάρχει ακρίβεια, βεβαίως μαχόμαστε κάθε μέρα, βεβαίως υιοθετούμε πολιτικές σαν και αυτές που περιέγραψα, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η μάχη συνεχίζεται, αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στα τρόφιμα, υπάρχει αποκλιμάκωση και θα υπάρξει περισσότερη, σημείωσε, γιατί αυτή είναι η τάση σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε όλη την Ευρώπη. «Και εμείς ακολουθούμε την τάση και ο πληθωρισμός ο δικός μας ακολουθεί τη γενικότερη τάση και ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σταθερά ελαφρά κατώτερος από τον πληθωρισμό της Ευρώπης. Στα τρόφιμα υπάρχουν ορισμένες διακυμάνσεις και εκεί κοντά είμαστε, λίγο κάτω, λίγο πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων. Στη συνάντηση με τους βιομηχάνους τροφίμων, οι ίδιοι είπαν ότι σε σχέση με τον πληθωρισμό τροφίμων, ένα πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης τώρα πια οφείλεται στην αύξηση της τιμής του λαδιού και ότι στα τυποποιημένα τρόφιμα ο πληθωρισμός πια είναι σχεδόν μηδενικός, 0,6%» προσέθεσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τη δέσμευση του κ. Κασσελάκη για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «όλα αυτά δεν βγαίνουν, είναι αστειότητες».

«Η Ελλάδα έχει περάσει πια σε άλλη φάση. Είναι μια παραφωνία από πλευράς πορείας της χώρας αυτά που λέει η αντιπολίτευση και ειδικά ο κύριος Κασσελάκης, πολλές φορές ξεπερνάνε τα όρια της σοβαρότητας. Είναι στη σφαίρα της αστειότητας και η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη φάση. Διότι και το 2019 και το 2023 η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ψήφισε το κόμμα εκείνο που υποσχέθηκε τα λιγότερα. Και αυτό ακριβώς δείχνει ότι έχουμε καταλάβει πού οδηγούν τη χώρα, που μπορούν να την οδηγήσουν οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές. Οι άνθρωποι λένε ό,τι τους κατέβει. Και να πω και την αλήθεια, νομίζω είναι και υποτίμηση όλων ημών των υπολοίπων να ασχολούμαστε σοβαρά με αστειότητες» είπε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ακρίβειας έχει μεταφερθεί σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Keywords
Αναζητήσεις
k-chatzidakis-se-varos-misthon-kai-syntaxeon-i-protasi-nomou-tou-syriza-gia-meiosi-fpa.htm
Τυχαία Θέματα