Ιταλία: «Καμπανάκι» για το έλλειμμα από την κεντρική τράπεζα

Οι ιταλικές μετοχές και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα οδηγήθηκαν σε sell-off την Τρίτη, αφότου η Τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2020 – παραβιάζοντας έτσι τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αν δεν υπάρξει μια αύξηση ΦΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει

άμεσα τον ΦΠΑ και να βρει εναλλακτικούς τρόπους τόνωσης της οικονομίας, εάν δεν θέλει να δει το έλλειμμα να εκτινάσσεται πάνω από το όριο το 3% την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής οικονομικών και έρευνας της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα το έλλειμμα θα φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα υποχωρήσει οριακά μόνο στο 3,3% το 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή στοχεύει σε έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη έσοδα ύψους 23 δισ. ευρώ από αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν την πρόταση του υπουργείου για αύξηση του ΦΠΑ

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 5-8 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη, με την απόδοση 10ετών ομολόγων να αυξάνεται κατά 7 μβ σε υψηλό μιας εβδομάδας στο 2,63%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ιταλίας FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,4%, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις και τον δείκτη τους να είναι στο -1,5%.

Σε δηλώσεις του στο CNBC, ωστόσο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποκλίνει από το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης. «Δεν θα αλλάξουμε μονοπάτι. Είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και θέλουμε να βελτιώσουμε την ιταλική παραγωγή σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε, προσθέτοντας ότι απορρίπτει την όποια πρόταση για μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα