ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Αποτελέσματα ακυβερνησίας – Δεξιά και 5 Αστέρια για την πρωτιά

00:27 5/3/2018 - Πηγή: BankWars

Πρωτιά στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που μάλλον θα δώσει μάχη για την πρωτιά με την Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνουν τα πρώτα exit polls, στις εκλογές για την εκλογή της νέας Βουλής και της νέας Γερουσίας στην Ιταλία.

Μάχη και εντός της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας για την πρωτιά μεταξύ της κεντροδεξιάς Forza Italia

του Μπερλουσκόνι και της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

Τρίτος έρχεται ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς (με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι) σύμφωνα με το Reuters.Το PD συγκεντρώνει μόλις το 21% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, δηλαδή βρίσκεται πίσω από το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και ακόμα πιο πίσω από την Κεντροδεξιά Συμμαχία. «Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Έτορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην Βουλή, σχολιάζοντας τα exit polls.

—Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) 29%-32% (το κόμμα που ίδρυσε ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, του οποίου ηγείται σήμερα ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο νεότερος υποψήφιος πρωθυπουργός.)

—Forza Italia 13%-16%, η Λίγκα του Βορρά 13%-16%

— Δημοκρατικό Κόμμα 20,5%-23,5%.

Κανένα κόμμα πάντως ή συνασπισμός δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαραίτητο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ …ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.Οι αγορές, θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα με τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας (132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το ελληνικό), άρα, αυτή η εκτίμηση θα συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, όπως και γενικότερα τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου. Τυχόν μεγάλη αύξηση των spreads αλλά και των ασφάλιστρων κινδύνου, βάζει νάρκες στη δύσκολη προσπάθεια της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Το πρώτο που “εύχονται” στην Κομισιόν, είναι να συγκροτηθεί το συντομότερο η νέα κυβέρνηση, ώστε να μην “παίξουν” οι αγορές το σενάριο της αβεβαιότητας.

Τα μάτια των αγορών στις εκλογές στην Ιταλία – Το χρέος στο 132% του ΑΕΠ – Αγωνία σε Βρυξέλλες-Αθήνα για τα ομόλογα – Τα σενάρια για κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα