Ιστορικό ψήφισμα της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων – Σύμφωνα τα κόμματα – Γερμανία: “Το θέμα έχει οριστικά διευθετηθεί”

Ιστορικής σημασίας οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το σχετικό ψήφισμα, παρά τις μικρές κόντρες στις ομιλίες για το ποιος μέχρι τώρα έκανε και τι, θέτει το θέμα σε νέα βάση και προσδιορίζει τα πρώτα βήματα και για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης.Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, και δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
Νίκος Βούτσης.Πάντως, η γερμανική πλευρά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της, αφού είπε τα …καλά της λόγια (“Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού…”), επέμεινε ότι “για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί”

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή “καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία “η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων”.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας” ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώραςτις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμουΤην αποπληρωμή του κατοχικού δανείουΤην επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση.

Α.Τσίπρας: Απόφαση για ρηματική διακοίνωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή» χαρακτήρισε τη διεκδίκηση ειδικά του κατοχικού δανείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατα τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Μητσοτάκης: Νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

« Η Ελλάδα δικαιούται να προσφύγει για το κατοχικό δάνειο. Η άρνηση της Γερμανίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με πυλώνα το κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την δημιουργία εθνικής επιτροπής προώθησης της διεκδίκησης. Να κάνουμε το ζήτημα εθνικό και διεθνές. Να γίνει σαφές ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική επιμονή. Ας γίνει αυτό η αφορμή να έρθει ξανά στην επιφάνεια το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού”

“Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί”, επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ δεν θέλησε να αξιολογήσει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

“Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω σήμερα να το αξιολογήσω”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει.

ΔΗΜ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία». Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

“Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να τοποθετηθεί ειδικά στο ζήτημα του αναγκαστικού δανείου της Ελλάδας, ο κ. Ζάμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει τη θέση του “για το συνολικό θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού”. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε.

Keywords
Τυχαία Θέματα