Ισπανία: Μαλλιά κουβάρια το Podemos – Εγκατέλειψε τον Ιγγλέσιας το δεξί του χέρι

Το Podemos δεν θα έχει υποψήφιο δήμαρχο στη Μαδρίτη, γεγονός που, όπως φαίνεται, οδήγησε στην παραίτηση ηγετικού στελέχους της τάσης του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ «ερεχονιστές» και μη στοιχηματίζουν στον εσωτερικό διάλογο και την ενότητα της Αριστεράς.

«Όταν δεν έχεις κανένα περιθώριο να έχεις την πολιτική διεύθυνση και δεν συμμερίζεσαι τη γραμμή, πρέπει να φεύγεις» τόνισε ο Ραμόν Εσπινάρ, ο γενικός γραμματέας του Podemos της Μαδρίτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos στη Γερουσία και βουλευτής στην τοπική Βουλή

της Μαδρίτης, καταθέτοντας την παραίτησή του από τους θεσμούς και την ηγεσία του κόμματος.

«Ο Εσπινάρ προσπάθησε για έναν διάλογο αναζητώντας λύση για τη Μαδρίτη. Η εθνική ηγεσία δεν άφησε περιθώρια για να αποφασίσει την πορεία του Podemos στην Περιφέρεια της Μαδρίτης» τόνισαν ηγετικά στελέχη του Podemos της Μαδρίτης, καθιστώντας σαφή τη ρήξη ανάμεσα στον Εσπινάρ και τον Ιγκλέσιας.

Η παραίτηση του Εσπινάρ οφείλεται στο γεγονός ότι το Podemos αποφάσισε να μην έχει υποψήφιο δήμαρχο για τη Μαδρίτη και ότι ο Ιγκλέσιας επιμένει για μια υποψηφιότητα του Unidos Podemos στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, διαφορετική από αυτήν του Ερεχόν, παρά τις ενωτικές δηλώσεις του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν και άλλων ηγετικών στελεχών της και τις αντιδράσεις για ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από μεγάλο τμήμα ηγετικών στελεχών του Podemos σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο Εσπινάρ ήταν μέχρι χθες το δεξί χέρι του Πάμπλο Ιγκλέσιας στο Podemos της Μαδρίτης και στήριζε την πλέον σκληρή στάση του Ιγκλέσιας εναντίον της τάσης του Ερεχόν, αφού είχε κερδίσει τις εσωτερικές εκλογές στη Μαδρίτη συμμαχώντας με τους τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές και είχε απομονώσει τους «ερεχονιστές», πληρώνοντας όμως ένα βαρύ τίμημα.

Η δημοτική ομάδα του Podemos μαζί με την αντιδήμαρχο Ρίτα Μαέστρε απεχώρησαν από το κόμμα και έφτιαξαν με τη δήμαρχο της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα το νέο σχήμα «Περισσότερη Μαδρίτη» διεκδικώντας την επανεκλογή της Καρμένα χωρίς τη στήριξη του Podemos.

Keywords
Τυχαία Θέματα