Ιράν: Τουλάχιστον 9 νεκροί στις διαδηλώσεις για την 22χρονη που πέθανε λόγω της μαντίλας

Εννέα άνθρωποι, μεταξύ τους και τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν από έξι ημέρες των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δύο αστυνομικοί που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, ενώ ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε την Τρίτη στη Σιράζ.

Προηγουμένως

Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, ωστόσο οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους δέκα.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της. Η αστυνομία ηθών είναι μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν, μεταξύ άλλων, κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση, ωστόσο η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις. Η ιρανική αστυνομία πλέον χρησιμοποιεί βία για να τις διαλύσει.

«Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν»
Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν «θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι Αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως κατήγγειλε η κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, κάτοικοι και ο ιστότοπος NetBlocks.

Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων επιτέθηκαν -υπό τις επευφημίες του πλήθους- με ξύλα και πέτρες εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και καταδίκης του θανάτου της Μαχσά Αμίνι έχουν γίνει σε πολλές άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος.

Keywords
Τυχαία Θέματα