Νέο αρνητικό ρεκόρ για την τουρκική λίρα εν όψει της ανακοίνωσης για τα επιτόκια

Σε χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια αργότερα σήμερα, ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν νέα μείωση μετά την αιφνιδιαστική μείωση του Αυγούστου.

Η λίρα υποχώρησε έως και 0,2% και διαμορφώθηκε στα 18,3737 ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 80%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα

μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% στις 18 Αυγούστου, μια κίνηση που δεν αναμενόταν από κανέναν από τους 21 αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη αύξησε την πίεση.

Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα στις 2 μ.μ. Πέντε από τους 22 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg αναμένουν μείωση έως και 100 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν να μείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 27,6% φέτος και πλέον το νόμισμα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα