ΙΡΑΝ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Σάρωσαν στην Τεχεράνη οι μεταρρυθμιστές του προέδρου Ροχανί

Οι μεταρρυθμιστές, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί εκλέγονται με τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων στη Συνέλευση των Ειδικών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Τεχεράνη.

Στην ψηφοφορία για το 290μελές Κοινοβούλιο, οι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές υποψήφιοι, με το ψηφοδέλτιο «Ελπίδα» εξασφαλίζουν το σύνολο των 30 εδρών της Τεχεράνης, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 90% των ψήφων, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Ο

επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών, ο Γόλαμ-‘Αλι Χαντάντ-Αντελ, καταλαμβάνει την 31η θέση και κατά συνέπεια θα είναι ο ηττημένος των βουλευτικών εκλογών.

Στις εκλογές κρίθηκε το Κοινοβούλιο αλλά και η «Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων» , έργο της οποίας είναι η επιλογή του Αγιατολάχ.

-Το απερχόμενο Κοινοβούλιο των 290 εδρών ήταν την τελευταία δεκαετία στα χέρια συνασπισμού συντηρητικών και σκληροπυρηνικών.

-Στην «Συνέλευση των Εμπειρογνωμώνων» των 88 μελών κυριαρχούσαν επίσης σκληροπυρηνικοί. Το Σώμα έχει θητεία οκτώ χρόνων και το βασικό του έργο είναι η επιλογή του Αγιατολάχ, του ανώτατου ηγέτη (ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο σε ζητήματα πολιτικής). Ο νυν Αγιατολάχ είναι 76 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα