ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Ανέβηκε μετά από 13 μήνες

Μικρή αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» με 3,2% από το 3% του Ιουνίου, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 3,3%. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία άνοδο του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, τον οποία παρακολουθεί η Fed, αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή

Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το συχνά ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας την Πέμπτη. Αυτό σηματοδότησε τα μικρότερα διαδοχικά κέρδη εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δομικό πληθωρισμό ως καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό ΔΤΚ, ο οποίος αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση. Ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 4,7% από τον Ιούλιο του 2022, έναντι 4,8% τον Ιούνιο. Αν και εξακολουθεί να είναι αυξημένος, ο υποκείμενος πληθωρισμός επιβραδύνεται σχεδόν κάθε μήνα από την κορύφωση που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο στο 6,6%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερο από το 90% της αύξησης του συνολικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφειλεται στο κόστος στέγασης, το οποίο κατά τα άλλα μετριάστηκε από την αρχή του έτους. Η ασφάλιση αυτοκινήτων συνέβαλε επίσης στην αύξηση.

Εξαιρουμένων των τιμών στέγασης και ενέργειας, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά από μια πρόοδο 4% τον Ιούνιο.

Η πρόοδος στον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και την υγιή αλλά σταδιακά λιγότερο «σφιχτή» αγορά εργασίας, αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη Fed. Τα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων 22 ετών έχουν παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει ύφεση, την οποία πολλοί οικονομολόγοι κάποτε θεωρούσαν αναπόφευκτη.

Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό είναι μόνο μία από μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων στοιχείων που θα έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι της Fed πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, είναι πιθανό η Fed να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον επόμενο μήνα.

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-sto-32-o-plithorismos-ton-ioulio--anevike-meta-apo-13-mines.htm
Τυχαία Θέματα