ΙΚΑ: Στοπ στην πληρωμή εισφορών μόνο στα χαρτιά – Έρχονται βαριά πρόστιμα

Το υπουργείο Εργασίας, με βασικό όπλο τη μη έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους εργοδότες, επιχειρεί να σταματήσει την πληρωμή εισφορών στα …χαρτιά.

Η αρχή θα γίνει από το ΙΚΑ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ρ.Σπυρόπουλος: «Από 6 Νοεμβρίου θα εφαρμοσθεί η αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν και, εάν διαπιστωθούν διαφορές, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πράξη καταβολής εισφορών και θα επικυρώνεται η παράβαση».

Με τον τρόπο αυτό, διευκρίνισε ο

κ. Σπυρόπουλος, θα παύσει οριστικά η δυνατότητα επιχειρήσεων να αγοράζουν «επί πιστώσει» ασφάλιση εφόσον έως τώρα η διασταύρωση μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος δεκαετίας που αποτελούσε και το όριο της παραγραφής.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να εμφανίζουν διαφορές, θα αποκλείονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Αν οι υπεύθυνοι δεν εμφανιστούν, η επιχείρηση θα είναι παράνομη, θα απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους και θα απειλείται με πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Δεν θα χάνονται τα ένσημα για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που οι εργοδότες έχουν υποβάλει ΑΠΔ, αλλά όχι και τις ανάλογες εισφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα