Η Βουλή με 156 ψήφους κρατά ΠΑΟΚ – Ξάνθη στην Super league

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία σώζονται ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό λόγω πολυιδιοκτησίας με 156 υπέρ και 90 κατά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία για να… φέρει σε δύσκολη θέση τους

βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπου μπήκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κι έγινε ηλεκτρονικά.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ προ δύο ημερών, δεν έχει δοθεί επί του παρόντος εξήγηση για την απουσία του.

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε εξαγγείλει χθες ο Στέλιος Πέτσας, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν αλλά θα τιμωρηθούν με απώλεια βαθμών.

Όπως μάλιστα, προκύπτει από την τροπολογία η τιμωρία που θα επιβληθεί θα είναι μείωση από 5 έως 10 βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Προσπαθούν να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για αλλαγή της ποινής του υποβιβασμού σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε επισήμως.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση» με στόχο να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν «να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας» και προαναγγέλλει προσφυγή στο CAS.

Η ανακοίνωση:

«Ο στιγματισμός και η μείωση της αξιοπρέπειάς μας, θα είχε ως ιδανικό επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος και την απονομή του στα δικαστήρια και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Φαίνεται πως αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός, άλλωστε.

Από τη μια πλευρά να προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν σωτήρες του ΠΑΟΚ κι από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση.

Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας και η νομοθετική ρύθμιση μας είναι εντελώς αδιάφορη, δε μας χρειάζεται.

Γι΄ αυτόν το λόγο, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι το CAS και απαιτούμε νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης».

Όλα άρχισαν τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΕΑ οι δύο ομάδες έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς, με την Επιτροπή να εισηγείται τον υποβιβασμό τους.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει συνιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, με ψήφους 4-1 για τα αδικήματα και 3-2 για τις ποινές.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η ποινή για την Ξάνθη αφορούσε παράβαση στο μετοχολόγιο, ενώ τον ΠΑΟΚ βαραίνει η κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας.

Αυτή η απόφαση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να αντιτίθεται στη βαριά τιμωρία της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ και την κυβέρνηση σε λιγότερο από 24 ώρες να αποφασίζει την αλλαγή των ποινών, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος υποβιβασμού για τις δύο ΠΑΕ.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί τον υποβιβασμό των δυο ομάδων (κρίνοντας ότι τίθεται θέμα πολυιδιοκτησίας), ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι υπάρχει σεβασμός στην κρίση της ΕΕΑ.

Πήρε θέση ωστόσο για το ζήτημα, τονίζοντας ότι για να έχει αποφασιστεί τόσο βαριά τιμωρία, προφανώς έχει ελεγχθεί ενδελεχώς η υπόθεση.

Με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε:

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Μύδρους εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη εξαπέλυσε ο ΠΑΟΚ.

Με αφορμή το πόρισμα της ΕΕΑ για υποβιβασμό του «δικεφάλου του Βορρά» και της Ξάνθης λόγω πολυιδιοκτησίας, η ΠΑΕ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση για τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Σε αυτή λοιπόν τον χαρακτηρίζει εντολοδόχο του Ολυμπιακού και επικίνδυνο και καλεί την κυβέρνηση να τον απομακρύνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ

«Η εισήγηση της ΕΕΑ είναι ένα μνημείο υποδούλωσης των -υποτίθεται- λειτουργών της στις εντολές του πολιτικού της προϊσταμένου.

Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού.

Από σήμερα σηκώνουμε το γάντι που έριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης και απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του. Είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος.

Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο. Να μην ξεχνάνε ότι προσπάθησαν αρκετές φορές να εξοντώσουν τον ΠΑΟΚ και σε κάθε τους απόπειρα βρέθηκαν οι ίδιοι πιο βαθιά χωμένοι στο βούρκο.

Σύντομα το όνειρό σας να δείτε τον ΠΑΟΚ στο έδαφος θα γίνει εφιάλτης»!

Και φτάσαμε στην Τρίτη της 28ης Ιανουαρίου. Εκεί, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα περάσει τροπολογία που θα προβλέπει αφαίρεση 5-10 βαθμών και όχι υποβιβασμό σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πήρε επίσημη θέση, ζητώντας από τους συμμετέχοντες στη ψηφοφορία, έστω και την ύστατη στιγμή να μην ψηφίσουν την τροπολογία, η οποία «θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων».

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανοιχτή επιστολή – ανακοίνωση και προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλει πρόσωπα και καταστάσεις, κάνει λόγο για άγνοια των κανονισμών της UEFA και θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους.

Πιο αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή – ανακοίνωση που απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους και φυσικά στην Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό:Η ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.Προς τον ΠρωθυπουργόΠρος τον Πρόεδρο της Βουλής των ΕλλήνωνΠρος τους Αρχηγούς των ΚομμάτωνΠρος τους Βουλευτές του Ελληνικού ΚοινοβουλίουΗ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε καθήκον απέναντι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία προερχόμενα από Δημόσιες Αρχές, κατήγγειλε ακραία παρανομία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη, που αφορούσε την παράνομη απόκτηση της ΠΑΕ Ξάνθης και των εγκαταστάσεών της (γήπεδα, ξενώνας, γραφεία κλπ) από εταιρεία πραγματικών συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Πρόκειται για πράξη (πολυιδιοκτησία) που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δυο ομάδες.Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με συντριπτική πλειοψηφία 4 προς 1 ψήφους (το 80% των μελών της προϋπήρχαν της αλλαγής της κυβέρνησης) μετά από έρευνα και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα με την οποία αφού διαπίστωσε όλες τις παρανομίες, παρέπεμψε στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Super League για την επιβολή της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα.Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν με άλλες που αντί της ποινής του υποβιβασμού θα προβλέπουν αφαίρεση 5-10 βαθμών από τις υπαίτιες ΠΑΕ.Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν και την παραμονή και συμμετοχή των δύο παρανόμων ομάδων στο ήδη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, επιτρέποντας έτσι σε οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει, ομάδες που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μέσα από αυτή την παρανομία τον τίτλο του πρωταθλητή.Με αυτό τον τρόπο, αγνοούν τους κανονισμούς των διοργανώσεων της UEFA (Άρθρο 5) οι οποίοι εφαρμόζονται αναλογικά σε όλα τα Πρωταθλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ρητώς απαγορεύεται να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες που είτε άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη.Την παρούσα ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία.Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική.Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα