Η τροπολογία Mενέντεζ για τα όρους προμήθειας F-16 από την Τουρκία “σκόνταψε” στη Γερουσία

Το κείμενο της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, αφαίρεσε και τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κίνηση τις οποίες είχαν εισηγηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ και γερουσιαστής ΝιουΤζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν.

Οι δύο όροι ήταν η πώληση να είναι

προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην χρησιμοποιηθούν για παραβιάζεις προς τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Την είδηση για τη μη υιοθέτηση της τροπολογίας Μενέντεζ  με τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μετέδωσαν νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Προς το παρόν, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες της εξέλιξης αυτής, ενώ σιγή ιχθύος τηρούν τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, με πληροφορίες πάντως να θέλουν το τελικό κείμενο να αποφασίζεται κατόπιν διαπραγματεύσεων Βουλής και Γερουσίας.

Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα